Наука

Слънчев стълб с възходяща арка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Слънчев стълб с възходяща арка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това не е обикновен слънчев стълб. Точно след изгрева на Слънцето, преди две седмици, в Провидънс, Роуд Айлънд, САЩ, фотограф, случайно гледащ през прозореца си, се впечатлил от гледката. Удивлението му е било предизвикано от слънчев стълб, който се разгръщал нагоре като ветрило.

Слънчевите стълбове са единични колони от светлина, които водят началото си от Слънцето и се издигат нагоре. Виждат се рядко и е известно, че се дължат на отражението на слънчевата светлина в падащите през атмосферата на Земята трептящи шестоъгълни ледени частички. Отделно от това, горната възходяща дъга се дължи на пречупването на слънчевата светлина през тези ледени кристалчета.

Слънчев стълб, свързан с такава горна дъга е нещо изключително и първоначално е бил нужен допълнителен анализ, за да се обясни какво точно се наблюдава. Основната теория гласи, че слънчевият стълб също се създава по сложен и необикновен начин от падащите ледени частици с издължена форма.

Малцина биха могли да повярват, че такъв рядък феномен е бил видян отново, ако не беше бързата реакция на фотографа – и камерата на близкия му смартфон.

Слънчев стълб с възходяща арка (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Mike Cohea

Sun Pillar with Upper Tangent Arc
Image Credit & Copyright: Mike Cohea

https://apod.nasa.gov/apod/ap210217.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!