Наука

Мъглявината с дълго стебло Розета (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Щеше ли мъглявината Розета да ни се вижда толкова красива, дори да беше кръстена по друг начин? Скучното име дадено й по класификацията на New General Catalog е NGC 2237, но то по никакъв начин не нарушава красотата на тази емисионна мъглявина – тя изглежда като цвете, в горния край на кадъра, върху стебло от светещ водород. В мъглявината се намира отворен звезден куп от ярки млади звезди, наречен NGC 2244.

Тези звезди са се образували преди около четири милиона години от небулярно вещество и техните звездни ветрове образуват дупка в центъра на мъглявината, изолирана от слой прах и горещ газ. Ултравиолетовата светлина от горещите звезди в купа е причината, поради която мъглявината свети. Мъглявината Розета има размер около 100 светлинни години, намира се приблизително на 5 000 светлинни години от нас и може да бъде видяна с малък телескоп, съзвездието Еднорог.

Мъглявината с дълго стебло Розета (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Adam Block & Tim Puckett

Long Stem Rosette Nebula
Image Credit & Copyright: Adam Block & Tim Puckett

https://apod.nasa.gov/apod/ap210214.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!