Наука

Сини звезди бегълци в кълбовидния звезден куп М53 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сини звезди бегълци в кълбовидния звезден куп М53 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ако нашето Слънце беше част от този звезден куп, нощното небе щеше да сияе като кутия за бижута, пълна със звезди.

Този куп, известен като M53, с каталожен номер NGC 5024, е един от 250-те кълбовидни звездни купа, които са оцелели в нашата Галактика. Повечето звезди в M53 са по-стари и по-червени от нашето Слънце, но има и такива загадъчни звезди, които изглежда са сини и млади.

Те влизат в противоречие с хипотезата, че всички звезди в M53 са се образували приблизително по едно и също време. Тези необикновени звезди се наричат сини бегълци и са необичайно често срещани в този куп.

След дълги дебати, в днешно време се счита, че сините бегълци са подмладени от “прясно” вещество, което пада върху тях от звезда компаньон  в двойна система.

Анализирайки изображения на кълбовидни звездни купове, подобни на представения кадър, заснет от космическия телескоп Хъбъл, астрономите използват обилието на звезди, като сините бегълци, за да определят възрастта на куповете и следователно минималната възраст на Вселената. M53 може да се види с помощта на бинокъл в съзвездието Косите на Вероника. Купът съдържа повече от 250 000 звезди и е един от най-отдалечените от центъра на Галактиката кълбовидни купове.

Сини звезди бегълци в кълбовидния звезден куп М53 (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit: ESA/Hubble, NASA

Blue Straggler Stars in Globular Cluster M53
Image Credit: ESA/Hubble, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210207.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!