Наука

Намерено на Луната: Кандидат за най-стария известен камък от Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Намерено на Луната: Кандидат за най-стария известен камък от Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На Луната ли е намерен най-старият известен камък от Земята? Напълно възможно е. Историята започва с лунната мисия Аполо 14.

Установено е, че лунният екземпляр 14321, голям камък, намерен в кратера Cone от астронавта Алън Шепърд и анализиран на Земята, съдържа в себе си фрагмент, който прилича много повече  на земните, отколкото на лунните скали.

Още по-изненадващо е, че този фрагмент е на 4 милиарда години, което, в рамките на грешката на измерването, го прави по-стар от всеки камък някога намиран на Земята.

Според водещата засега хипотеза, удар с комета или астероид много отдавна, е изхвърлил скали от Земята в Слънчевата система. Някои от тях са паднали върху Луната, като са се смесили с горещата лунна почва и други скали, след което са изстинали и повторно са били фрагментирани.

Видеото показва вътрешен рентгенов анализ на 14321, от който се виждат многобройни сечения със съществено различаващ се химически състав. Лунните скали ще продължават да бъдат изучавани и в бъдеще, като така ще научим повече за цялата история на Луната, Земята и ранната Слънчева система.

В петък се навършват 50 години от кацането на Аполо 14 на Луната.

Found on the Moon: Candidate for Oldest Known Earth Rock
Video Credit: NASA, Astromaterials 3D, Erika Blumenfeld et al.

https://apod.nasa.gov/apod/ap210203.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.