Наука

17 млади учени ще преминат през второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“

На 18 септември започна второто издание на програмата „Предприемачи в науката“, създадена от фондация „Карол Знание“, за да насърчава предприемаческо мислене в академичните среди и да подкрепя млади учени с приложни проекти.  17 млади учени – докторанти и асистенти ще преминат единствения по рода си курс у нас и на финала могат да участват в конкурс „Предприемач в науката“ с награда от 30 000 лв. И тази година най-много са участниците от различни институти на БАН.

17 млади учени ще преминат през второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“

Предприемач в науката за първи път стана д-р Иван Лютаков, докторант в Медицинския университет в София и лекар в ИСУЛ. Той разработва миниробот за неинвазивни изследвания.

©MediaBricks.bg

Тази година двама от участниците са учители и разработват проекти с образователна насоченост. Други двама са носители на Докторантската стипендия на фондация Карол Знание. Отново има участник от Медицинския университет, а един е получил докторската си степен в чужбина, но се е върнал да прави наука в България.

17 млади учени ще преминат през второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“

Програмата започна на 18 септември с лекция за технологичното предприемачество. През следващите два месеца всяка сряда ще бъдат присъствените обучения, а през декември учените ще представят работата си като бизнес проекти и ще се борят за финансиране.

17 млади учени ще преминат през второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“

Четирима ментори ще консултират учените, като един от тях ще бъде и лектор. Това е д-р Румяна Мишонова, която се присъедини и към консултативния съвет на фондация Карол Знание. Тя е живяла над 20 години във Франция и през последните седем години там работи в сферата на трансфер на технологии, първо за университета в Нант и после в Société d’accélération du transfert de technologies – Grand Centre, чиято функция е осъществяването на връзка и сътрудничество между звената за научно-развойна дейност на 19 висши учебни заведения в Централна Франция и бизнеса. В Агенцията за акселерация на трансфер на технологии е била Мениджър проекти Социални и Технологични иновации.

17 млади учени ще преминат през второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“

Лекторите в програмата формират журито, което ще реши през декември кой или кои проекти да бъдат подкрепени.

Ето част от новите лектори:

  • Светлин Наков е дигитален предприемач с докторска степен по компютърни науки. Има над 20 години опит като софтуерен инженер, проектен мениджър, консултант и обучител. Автор е на 15 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, и е удостоен от Президента на България с престижната награда „Джон Атанасов“. През 2009 г. се присъединява към Телерик. Провежда безплатни курсове във ФМИ и в ТУ-София, като паралелно обучава на .NET технологии студентите от Телерик академия за софтуерни инженери, която ръководи. Следващата година създава ученическа софтуерна академия на Телерик. Предприемаческите му умения го отвеждат към следващата му цел и реализирана мечта – СофтУни – софтуерен университет за практическо образование.
  • Проф. д-р Костадин Костадинов има над 100 публикации, 20 патента и редица награди. Той е носител на Златна ябълка 2014 за изключителни постижения в трансфера на знания и технологии и „Изобретател на годината“ от 2015 г. Два пъти е печелил наградата „Питагор“ на Министерството на образованието и науката – 2010 г. за изключителни постижения в инженерните науки и 2016 год. – за изключителни постижения в експлоатация и комерсиализация на резултатите от научните изследвания.
  • Д-р Евгения Сарафова е предприемач със собствен бизнес, преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания, съосновател на Географ БГ и един от младите глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016 година. Евгения защитава дисертация на тема „Пространствено моделиране на екотуристически потенциал с използване на спътникови изображения и ГИС” в Института по космически изследвания и технологии – БАН. Има професионален опит, свързан с менторство на студенти и ученици по различни проекти и програми и е прекарала почти 10 години в корпоративния свят, който след първото майчинство заменя с предприемачество и преподаване в СУ.
  • Мариян Маринов е директор „Бизнес Развитие“ на София Тех Парк и автор на концепцията за Инкубационна и акселераторска програма в Инкубатора. Той има повече от 20 години опит в управление на проекти и екипи, разработване на концепции, бизнес развитие, разработване на пазари. Съосновател е на стартъпи у нас и в Лондон. През 2015 г. съосновава Elvis.bg, а година по-късно вече е създаден и британският бранд на продукта и едноименна компания – Biizey – за корпоративни облачни услуги. Стартъпът вече може да се определи като scale-up заради бързото си развитие. Elvis.bg е отличена като най-добра стартираща компания в областта на финансовите технологии за 2016 година от CESA (Central European Startup Awards). Предлаганият продукт е оптимизирана и мобилна система за управление ERP за малък и среден бизнес – мениджър в джоба.
  • Д-р Станимир Андонов е доктор по маркетинг, ръководител на Neuromarketing Bulgaria, той е регистриран като Premium Educator в Harvard Business for Educators. Той е от хората, които не спират да учат – освен академично образование и докторантура в областта на маркетинга, той взема сертификат за Design Thinking от Stanford University, Калифорния. Д-р Станимир Андонов е автор на книгите „Levels of Product Differentiation in the Global Market“, продавана от amazon.com и на „Маркетингово позициониране – теория, практика и изследвания“ (2014), която става най-продаваната бизнес книга от български автор за 2015 г. Ръководител е на национално представително изследване на маркетинговото позициониране на застрахователните компании в България. Има и редица публикации в тази област.