Наука

117 години от рождението на Сергей Корольов – един от бащите на космонавтиката

Илън Мъск покани внука на Сергей Корольов на обиколка в SpaceX

Днес се навършват 117 години от рождението на Сергей Корольов – съветски учен и конструктор, който е дал огромен тласък за успешното прохождане на космонавтиката. В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтинентални балистични ракети, а на 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник, който е изведен в орбита от неговата ракета-носител Р-7.

Сергей Корольов е роден на 12 януари 1907 г. (30 декември 1906 стар стил) в град Житомир, Руска империя, днес град в Северна Украйна. Още от малък проявява изключителен интерес към летателни апарати и на 17 години създава своя първи планер. След като завършва Киевския политехнически институт, Корольов минава на работа в Московския университет и интересът му се променя – вместо да се занимава със самолетостроене, той почва да се занимава с ракетно придвижване – област, която по това време има само теоретични основи.

През 1931 г. Корольов основава група за изучаване на реактивно движение – тя по-късно успява да разработи първите съветски ракети с течно гориво – ГИРД-9 и ГИРД-10. През 1933 г. военните поемат групата и заедно с Валентин Глушко създават първия пилотиран летателен апарат с ракетен двигател РП-318 (РакетоПлан).

На 22 юни 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Осъден е на 10 години затвор и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано и е преместен в т.нар. шарашка. Освободен е през 1944 г.

Той е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоръжение, а в областта на космонавтиката имат световно значение. В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7. На 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7.

След този успех следват мисии до Луната, Марс и Венера. А на 12 април с негова ракета е изстрелян първият човек в Космоса – Юрий Гагарин.  Корольов изстрелва мисиите на Титов, Николаев, Попович, Терешкова, както и първото излизане на човек в открития Космос – Алексей Леонов на 18 март 1965 г.

Сергей Корольов умира на 14 януари 1966 г.  след сериозна операция борейки се със саркома на дебелото черво. По това време той работи над мисии свързани с орбитална станция и лунна програма.

През лятото на 2020 година Илън Мъск покани семейството на Андрей Корольов, който е внук на Сергей Корольов, да посетят базата на SpaceX в САЩ и дори да присъстват на изстрелване на ракетата Falcon 9. Американският бизнесмен и визионер написа на 10 юли в Туитър, че е разговарял със семейството на „бащата“ на съветската космонавтика, който за Мъск е бил „един от най-добрите“.