Наука Образование Олимпийци

[част 2] Лекция на учителя Теодосий Теодосиев – Тео: Методика за формиране на силов интелект (текст и видео)

Учителят Теодосий Теодосиев: Цял живот се опитвам да произвеждам незаменими хора
©MediaBricks.bg

На 22 ноември миналата година учителят Теодосий Теодосиев – Тео изнесе лекцията „Методика за формиране на силов интелект“, като част от редовния Кръжок по астрономия, който се провежда от Катедра Астрономия на СУ. Днес в MediaBricks.bg ви предлагаме текста и видеото на втора част от лекцията на учителя Тео. Той е един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години. В неговата школа в Казанлък се обучават ученици, които печелят медали по физика от международни олимпиади.

Първа част на лекцията може да видите ТУК.

Трета (последна) част на лекцията може да видите ТУК.

Теодосий Теодосиев – Тео, „Методика за формиране на силов интелект“ (част 2):

Детето до 9 клас трябва да е прочело поне 1000 книги с по толкова страници, за да има добър понятиен апарат. Защо 1000 книги – в примера с онази жена, която знае 6 езика, а не може да си напише името на гръцки, или пък молба, за да постъпи на работа, знае само да псува на 6 езика, което е ясно какво означава. Владимир Дал в средата на 19 век е написал “Тълковен речник на живия великоруски език”, който е включвал 250 000 думи – сега вероятно са половин милион, а може би и повече. А съвременния английски? 600 000 думи! Това е имперски език, които има много заемки от народите, които е владял. Кой знае 600 000 думи? Няма такъв.

Ами интернет? Някой не може да си реши задачата, защото това го нямало в интернет! Отивам в едно училище, където учителката подготвила за децата задачки, тъй като те били много добри по информационни технологии. За това задачата е такава, че те трябва да намерят отговора в интернет – а това не е решение на задача, а преписване. Ако утре им се наложи да работят нещо, което може да се открие в интернет, значи това е заменим човек. Ако искаме да станем незаменими, трябва да се научим да решаваме задачи, които ги няма в интернет. Да търсим това, което го няма в интернет.

Давам контролна – и ми нарисували схема така, както я има в Гугъл, а не както съм я направил аз. Но какво означава това? Че някой бърника в интернет и си търси оттам готовите отговори и смята това, че може да открие нещо в интернет за голямо постижение. Там, където има репродуциране на нещо, което друг го е направил, този човек ще отпадне. Нещо повече – наближава момента, в който филолозите ще останат само най-най-добрите, които познават всеки оттенък на тези 600 000 думи и различните им значения. Ще стане така че милиони филолози ще останат без работа, въпреки че сега полагат тежък труд – имат много да наизустяват.

Кое не можаха да решат китайците? Примерно: дава им се една измита чаша, която да сложат да съхне. Веднъж я слагат обърната нагоре, а после обърната надолу – коя ще изсъхне по-бързо? Не могли да отговорят. Няма много математика – трябва да се мисли.

Същата задача може да се постави и по друг начин – с един библейски стих: Пара, издигаща се от земята и дух Божий се носи над водата. Задачата е да се изтълкува от физична гледна точка. За това трябва да се знаят законите на Менделеев, трябва да се сметне колко е плътността на тези неща, които ги има вътре, да се знае, че моларната маса на въздуха е 29, а на водата е 18. При едно и също налягане и температура водната пара има по-малка плътност от сухия въздух. И за това се вдига нагоре и това е в основата на целия живот на Земята – нямаше да има живот, ако го нямаше това. Без физичния факт, че водните пари имат по-малка плътност от въздуха при едни и същи условия, нямаше да има кръговрат на водата в природата и изобщо нямаше да има живот. А това първия стих в книга Битие на Библията, който да се изтълкува от физична гледна точка – ето така се прави физиката интересна.

Лекция на учителя Теодосий Теодосиев - Тео: Методика за формиране на силов интелект (текст и видео) [част 1]
©MediaBricks.bg
Според японците вече е станало ужасно трудно да си на гребена на вълната, конкуренцията е голяма. Трудно е, нещата, които са силов интелект – решаването на трудни задачи, които изискват да си напънеш мозъка, са трудни, но са полезни за младия организъм. Ето японците най-много си тормозят мозъка и живеят най-дълго. Това е статистиката на целия свят.

Братята биолози правят експерименти с плъхове, единият от които трябва да премине през лабиринти. Сменят лабиринта всеки път и плъхът трябва да извърши някакво последователно действие, за да си стигне до храната. Другият го затварят в клетка 10 см широка, 20 см дълга –  от едната страна му пускат храна, от другата той пуска аканце. След година правят аутопсия на двата плъха и установяват, че първият, който е трябвало да си размърда мозъка, за да си намери храната, има повече синапси връзки между мозъчните клетки, отколкото на другия, който получавал на готово храната си. Това прилича на човечеството – този, които не иска да си размърда мозъка и да си прочете 1000-та книги, превръща мозъка си в лой. Този, които взима отговорите на готово от интернет – мозъкът на лой. И разказвам това в клас и се надига един 12-класник, който казва, че вторият плъх бил по-щастлив – това бил щастливия плъх, защото получава храна и пуска акенце (смях).

И веднага идва моят отговор за тези дванадесетокласници – след 2 седмици имате матура по литература, а според американските изисквания трябва се знаят 80 000 думи на книжовния език в страната, за да се завърши. Една от не 80 000, а от 50 000 думи от българския език, които трябва да се знаят, е карцер. Оказа се, че от една цяла паралелка от ученици никой не знае какво е думата карцер – 12 клас, математическа гимназия. И обясних, че тази дума я има в речника от 50 000 думи в българския език, не е някаква чуждица, може да има чужд корен, но вече е станала българска дума. Карцер – това е затвор в затвора, когато един затворник се провини го затварят в една килия, която е метър широка, 2 м дълга –  от едната страна му пускат храна, от другата има тоалетна чиния. Е, щастлив ли е той в карцера? Голямото щастие в карцера! За много млади хора идеалът им това –  да получаваш храна на готово без да си напънеш мозъка. Е, няма да стане. Въпрос на оцеляване – смъртно опасно е да си прост.

Специалистите по висока интелигентност са казали, че освен детето да има богат понятиен апарат – да владее много думи, трябва да се занимава с точни науки в ранна възраст. Значи още като е малко задачи от типа летели две патки, срещнали друга патка и т.н. Аз имам един такъв пример с наш възпитаник, чиито родители са учители по литература, детето от малко си е прочело 1000-та книги. Неговият брат беше участник в лагер-школите по физика и малкият идва с батко си – 4-5 клас вече идва с големите, седи и гледа какво правят. Започва от рано с точни науки. Ефекта – това момче стана първенец на няколко международни олимпиади, отиде в Америка, завърши Харвард, по време на следването си стана млад учен на САЩ, занимава се с компютърна архитектура, т.е. прави нови свръх интегрални схеми. Понеже учил физика успя да направи интегрална схема, която по-добре се проветрява, много по-малко електроенергия консумира и със завършването му отишъл във фирмата Гугъл и им спестява стотици милиони долари за ток за тяхната централа, поддържаща сървърите им. И този човек още със завършването му го назначават на висока позиция в Гугъл, самият той казва, че го е срам да каже в България колко взима – било повече от президента  и премиера взети заедно. Това част не от онези 2%, а от тези два промила, които реално вършат работа. При него нещата са се случили точно по формулата – много четене, т.е. понятиен апарат и способност да се правят далечни асоциации, и много занимание с точни науки.

Така че вие ще имате деца, а и за вас самите – ако сте изтървали 1000 книги до 9 клас, защото високият процент на интелигентност се развива цял живот. Това и друг път съм го казвал – има документирани случаи на деца, отгледани от животни като Тарзан и Маугли. Има реално документирани 5-6 такива случаи. Доказано, че ако такова дете се върне при хората след 5-6 годишна възраст, то не може да проговори, а само ръмжи като животно. Малкото дете може да възприеме невъобразимо много информация и невъобразими логически връзки може да направи. Мозъкът му е невероятно жив. С напредването на възрастта порталите за възприемане на информацията започват да се затварят. Обаче ако човек работи дълго време интелектуална работа, той може по-дълго да ги държи отворени. А може и цял живот –  това са свръхгениите. Знаете за Моцарт, който е бил дете-чудо и цял живот си е запазил това свойство. Ако искаме децата ни да са гении като Моцарт, не трябва да позволяваме да им се затворят порталите. Примерно, в Германия се смята за много ниска култура на родителите, ако в детската стая има телевизор. Една моя ученичка, която гледа деца в Германия, казва, че там родителите позволяват на детето да гледа телевизия по 15 минути на ден. Останалото води до оглупяване. Е, пълното оглупяване идва в пубертета –  тъжно, но факт. (смях)

Учителят Теодосий Теодосиев: Цял живот се опитвам да произвеждам незаменими хора
©MediaBricks.bg

Американците имат поговорка, че за да постигне нещо голямо в живота си, човек трябва да отдели 20 000 часа на него. Не 20 часа, а 20 000 часа, за да направи нещо сериозно в живота си. Но пък Радой Ралин беше писал, че няма вече лунни нощи, няма вече страсти, сексът стана като здрасти. Е, не е съвсем така, има си вълнения и страсти. Един руски писател-фантаст беше писал разказ за един млад учен изобретател, който създал съвършен робот. И роботът разсъждавал така: не може този да ме е създал, не може това да е интелигентно същество, като 70 на сто от мозъка му е зает от някоя йеручка. Прекрасно е, много е хубаво, любовната драма е велико нещо и деца трябва да се раждат. Все пак България е първа по намаляване на населението. Повечето обаче ще са първи в списъка за излишни хора – въпросът е да са по-малко, по качествени. Не само да се роди детето, а после да твърди, че знае 6 езика, а само да може да псува на 6 езика. Да знае един език, ама 600 000 думи.

Развитието на детето без физика и математика не става. Започва се с патките, след това дробите – от малко детето трябва да знае да смята дроби. Моя племенница, която завърши СМГ, след това някаква икономика в УНСС и отиде в Америка, работи в голяма финансова компания. В момента, когато колегите й трябва да сметнат проценти и дроби, всички гледат тъжно към нея (смях). Това е масовото образование на американския финансист – ако искате да блеснете пред американците, достатъчно е да знаете дроби.

Има един американец от британски произход – Робърт Бейкън, който в началото на демокрацията идва в Нов български университет по някакъв проект, и отива останал възмутен и потресен, че нашето министерство на образованието иска да изкопира американската образователна система. Казал: Вие идиоти ли сте, вашите деца поне знаят да четат и да пишат, и да смятат. Е, вече не знаят…

Имах един ученик, който в 10 клас непрекъснато носи в училище една книга „Как да станем милионер без образование“. (смях). Като малък беше отличник, но като прочете тази книга реши да не слуша какво говорим в час и напусна училище, а родителите му интелигентни лекари. Минаха няколко месеца и една колежка, която живее в един блок с него, се прибира от работа и вижда блока им заграден от полиция – познайте кого търсят. Милионерът без образование! (смях) Той си имал собствен бизнес човека!

Значи родителите трябва да хванат детето като малко и да го научат да чете, не по една страница на ден, а по 200-300 страници на ден. Това е интелигентно дете. След това да го изпратят при нас на лагер-школи – тука е Никола Каравасилев. И да учи, учи, учи. Ако не може първи път, втори път, трети път.  Имах една ученичка от Бургас, която с гипс на крака идваше на школа в Казанлък, за да учи математика за трепи път, защото първите два не я научила.

За да се научи не трябва само да се изсипят едни формули, а да се покаже къде са необходими, защо са измислени тези формули – приложенията им веднага на момента. Решавали сме повече от 100 задачи на ден, учениците се хвалят с това на родителите си, но и обясняваме приложението им. Приложна математика. Така –  след това всяка седмица има олимпиада. Понякога правим така че от 70-80 човека на кръжока остават 30-40 на олимпиада. От година на година остават все по-малко хора, които остават за олимпиадата. Всеки иска да препише теорията, да си препише формулите и някъде в интернет да намери отговора на задачите. Но успехът на нашата школа е в това, че имаме абсолютни първенци в олимпиадите по астрономия, физика, математика, информатика. Това все от малка България. Бях смятал преди, че по физика специално България има толкова медали, колкото Франция и Великобритания взети заедно. Значи имаме ли шанс? Имаме. Остава да не допуснем децата ни да станат излишни хора.

Как се започва? Първо математика – ако трябва два, три, пет пъти. Колкото трябва, за да се научи. Силата на нашата школа е олимпиадата всяка седмица. Има много школи, които просто нахвърлят решения на задачи от международни състезания, но е тежък труд всеки път да даваш нова олимпиада. Много тежък труд – освен стандартните неща да се измислят и такива, които още никъде не са давани, да сме крачка напред. Освен да научим децата на нещо, се стремим да направим от тях и отговорни хора. Иначе нашият труд ще бъде сатанински труд, нашите усилия се умножават по -1, от благодетели на човечеството може да станем унищожители на човечеството.

Освен математика, и физика – приложения. Всяка седмица поставени в бойни условия. Никой не може да стане културист, докато гледа някой друг как си надува мускулите , нали? Един мой ученик в далечното минало, беше първенец по физика, сега работи за американското правителство, негово дете знае движенията, но не иска да плува. Отиват и го хвърлят в най-дълбокото, разни баби се развикват, че е насилие над дете, но то веднага започнало да плува. Та, всяка седмица аз правя „насилие“ над деца – хвърлям ги в дълбокото. И трябва да свикнат да издържат на шока да се срещнат с на пръв поглед нерешими задачи. Трябва да се снемат страховете на децата, но това става като ги хвърлиш в дълбокото – един път, два пъти, пет пъти, като имунизация.

Някои родители казват, че децата само трябва да се забавляват, само удоволствия да имат. Преди години ме бяха поканили в един клуб, в който са само хора, който са били бизнесмени на годината. Хората искаха да правят образователна реформа, като имат сериозни връзки във всички етажи на властта. Прочели от някъде, че е добре детето да стои вкъщи пред компютъра да учи от него и от време на време да се явява на изпити. Познайте колко деца така ще си останат в първи клас? Тези, които по цял ден ще си играят на таблета, ако няма до него учител да го командва. Както при китайците, където училището е с електрическа ограда и учат от 7 сутринта до 7 вечерта, когато започват да пишат домашни, остават до 10 часа вечерта, за да пишат домашни. Ние не налагаме такова насилие, при нас става доброволно.

(бел. ред. – Текстът е публикуван със съкращения.)

Първа част на лекцията може да видите ТУК.

Трета (последна) част на лекцията може да видите ТУК.

Очаквайте скоро третата последна част на лекцията.

Във видеото може да видите запис на втората част от лекцията на Теодосий Теодосиев: