Харвард награждава седем български ученици с Book Award 2018
Олимпийци

Харвард награждава седем български ученици с Book Award 2018

Седем български ученици печелят престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Това са гимназисти от 10 и 11 клас заслужили медали от национални олимпиади и дебати, любители на блокчейн и машинно самообучение, доброволци и бъдещи журналисти. Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват. Те са избират всяка година от местните клубове на завършилите Харвард сред 2000 училища в света. В България наградата Harvard Prize Book Award се обявява от Българския Харвард клуб.

Носители на Harvard Prize Book Award 2018 за България:

Звездин Бесарабов (11 клас, НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, София), който само преди дни спечели специална награда от Intel ISEF

Валерия Германова (10 клас, ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, Варна)

Надежда Иванова (10 клас, Американски колеж, София)

Моника Митова (11 клас, ЕГ “Акад. Людмил Стоянов”, Благоевград)

Георги Петков (11 клас, ПГПЧЕ “Петър Богдан”, Монтана)

Илиян Христов (10 клас, Национална Априловска гимназия, Габрово)

Димитър Чакъров (10клас, МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив)

„Носителите на Harvard Prize Book Award се избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване на кандидатите от членовете на Българския Харвард клуб. Освен силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, се обръща внимание на лидерския потенциал на кандидатите и участията им в различни извънкласни постижения в областта на науката, спорта, изкуство, доброволческа дейности и др. Интервютата се провеждат на английски.“, обясни Петър Алексиев, президент на Българския Харвард клуб.

Според оценителите за наградата тази година кандидатите са били „силни, ярки, забележителни млади хора, за които тепърва ще чуваме не само в България. Те имат потенциал да променят света към по-добро място за живеене“.

Партньори на Българския Харвард клуб за Harvard Prize Book Award 2018 са Съюзът на българските математици, комисия Фулбрайт и фондация БЕСТ. Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Българския Харвард клуб през есента, на която ще им бъде връчен сертификатът.