Образование Олимпийци

Проф. Минко Балкански бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България

Проф. Минко Балкански бе избран единодушно за "Будител на годината" 2018
сн: БНР

Вчера световно признатият професор по физика Минко Балкански бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България. Това се случи по време на официалната церемония в Благоевград, където бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщава БНР.

Проф. Минко Балкански, който е „Будител на годината“ 2018 е един от най-големите дарители в областта на академичното образование. Той е основател на „Национален институт за образование“, а фондацията му „Миню Балкански“ (която носи името на неговия баща) издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти. В края на миналата година проф. Балкански заяви, че е важно младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света.

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, България. Той е френски гражданин, и е признат за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. През 1992 година той става „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, а 2003 г. бе награден с орден „Стара планина“.

В Благоевград почетното звание „Доктор хонорис кауза“ му бе връчено заради „изключителни заслуги в утвърждаването на Американския университет“.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!