Наука

Проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков спечели 30 000 лева от фондация Карол Знание (видео)

©MediaBricks.bg

На 17 декември фондация Карол Знание обяви, че д-р Иван Лютаков печели конкурса Предприемачи в науката. Той ще получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв. Днес ви представяме повече за този проект и видео от финалната презентация на д-р Лютаков пред журито на конкурса.

Нов неинвазивен метод за гастроентерологични изследвания предлага д-р Иван Лютаков, лекар гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, редовен докторант в Медицински университет-София. Той разработва интелигентна капсула, която да достига до тънкото черво като доставя медикаменти и взема екстракт от микробиома за изследване.

©MediaBricks.bg

Идеята за капсулата дошла на една международна конференция, на която светила в науката дискутирали невъзможността да се изследва микробиома. Заедно с бъдещия инженер в екипа на стартъпа, младият лекар нахвърлил на салфетка в заведение първата си концепция. За да я представи на журито в конкурса, инженерът по роботика Симеон Янчев беше подготвил прототип в буркан. Д-р Лютаков демонстрира действието на капсулата като потопи буркана в купа и показа как ще бъде получен екстракт от тънките черва.

©MediaBricks.bg

Бъдещата капсула EnhanCAP ще работи по същия начин, но ще е миниатюрна като хапче, ще се приема през устата и изследването с нея ще бъде щадяща за пациента процедура, която ще се назначава от лекар. Въз основа на изследванията на взетите проби ще се назначава ефективно лечение.

В момента на пазара няма подобен продукт, който доставя и взема субстрат.  Механичното електронно контролирано хапче ще позволи ефективно и лесно изследване на микробиома и ще даде възможност на фармацевтичните компании да тестват пробиотици.

©MediaBricks.bg

На този етап основната работа е върху създаването на миниатюрния прототип на EnhanCAP и поевтиняване на механичната част. Едно от предизвикателствата е да се намери подходящ материал, от който ще бъде изработена капсулата. Следващата фаза ще е със здрави доброволци и пациенти. Екипът подготвя патентоването и вече е проучен пазара и подобни продукти, които са разработени в САЩ. Клиенти ще са от една страна лекарите, от друга – самите фармацевтични компании.

Д-р Лютаков представи разчети според които, за да се стигне до последната фаза, когато електронното хапче ще е минало всички одобрения, клинични проучвания и разрешения, за да се купува в аптека, ще са необходими десетки милиони долари.

Вижте основната част от бизнес презентацията на д-р Иван Лютаков, с която той спечели подкрепата на журито: