Наука

Остани си вкъщи & гледай наука! 10 от най-големите научни музеи, които можеш да разгледаш онлайн

Остани си вкъщи & гледай наука! Освен поредицата от научно-популярни лекции, MediaBricks.bg подбра за вас и „разходки“ из някои от най-големите световни музеи, свързани с науката и техниката. В момента те са отворени онлайн с всички техни експозиции благодарение на Google Art.

Какво има в колекцията на Медичите, как изглеждат солната мина и военната подводница отвътре, какви са били първите телескопи, защо един от първите самолети не се е издигнал на повече от няколко сантиметра? Всичко това намира своя детайлен отговор с много занимателни галерии, колекции и виртуални разходки из 10 от най-големите научни музеи в света. Настанете се удобно и се отправете на пътешествие из миналото на науката и техниката, възможно именно на научния прогрес.

Още видео лекции може да намелите тук – Остани си вкъщи & гледай наука!

  1. National Museum of Science and Technology Leonardo Da Vinci – Милано, Италия

https://artsandculture.google.com/partner/museo-nazionale-della-scienza-e-della-tecnologia-leonardo-da-vinci

Музеят в Милано събира под един покрив колекции, посветени на астрономията, космическите изследвания, железопътния транспорт, авиацията, мореплаването и тежката индустрия. В профила му можете да разберете повече за ценните му експонати, сред които има реплика на първите телескопи, камък от Луната, донесен по времето на мисиите „Аполо“, старинни телеграфи и летателни апарати. Освен това виртуалната ви разходка ще ви качи на борда на подводница и на капитанския пост във военен кораб – нещо, което дори и при посещение в музея няма да ви позволят.

  1. Science Museum – Лондон, Великобритания

https://artsandculture.google.com/partner/science-museum

Музеят се стреми на бъде най-доброто място на света, в което да се насладите на науката във всичките й аспекти. Колекцията му събира научни, технологични и медицински предмети и ценности от различни краища на земното кълбо, като голяма част от тях са достъпни за разглеждане и онлайн. Можете да разгледате спокойно и без навалица уникалната зала Atmosphere gallery, колекцията от първообразите на съвременните самолети, както и да огледате интересно украсените като старинни лаборатории коридори.

  1. Musée des arts et métiers – Париж, Франция

https://artsandculture.google.com/partner/mus%C3%A9e-des-arts-et-m%C3%A9tiers

Музеят е основат през 1794 г. като идеята зад него е била да събере нови и полезни изобретения и открития. Днес вече има повече от 2400 експоната, разположени в големи и интересни експозиции. В онлайн профила на музея свободно можете да разгледате голяма колекция от архивни снимки, която проследява индустриалното развитие на Франция, Англия, САЩ. Разказана е и историята на Клемант Аде, които е сред пионерите в самолетостроенето. Той създава летателен апарат, задвижван от парна машина, които обаче се издига само на няколко сантиметра от земята.

  1. Deutsches Museum – Мюнхен, Германия

https://artsandculture.google.com/partner/deutsches-museum

Роботи, дроиди и прототипи на всякакви машинки, принадлежащи на вероятното бъдеще са част от виртуалната експозиция на музея. Заедно с тях са представени модел на структура на ДНК, различни колела и фотоапарати от всички етапи от развитието на фотографията. Пред вас ще се отвори и реалистично пресъздадена мина, за да видите машини, с които са се добивали въглища, както и вагонетките, с които се транспортират. Също на ваше разположение е възможност за разходка из солна мина и астрономическа обсерватория. А ако това не ви стигне – има още планетариум, технологична експозиция, колекция от музикални инструменти, както и експозиция, посветена на микроелектрониката.

  1. Museo Galileo – Флоренция, Италия

https://artsandculture.google.com/partner/museo-galileo

Музеят е посветен на италианския астроном и физик Галилео Галилей, на когото дължим развитието на подобрения в структурата на телескопите и доста астрономически открития. За това е пълен с модели на телескопи, звездни и земни карти. Но в колекциите към него ще можете още да погледнете в невидимия миниатюрен свят и да се запознаете с историята на микроскопа. Също интересни експонати ще откриете в експозицията, посветена на Медичите – сред съкровищата на фамилията има изключително ценни за времето си армирални сфери, както и други интересни уреди за измерване на разстояние и време от миналото.

  1. NEMO Science Museum – Амстердам, Холандия

https://artsandculture.google.com/partner/nemo-science-museum

Добре дошли в света на технологиите – това би ви казал някой, ако реално прекрачите прага на музея. В него се проследява голяма част от технологичното развитие на човечеството с много експонати и хронологични линии. В онлайн галериите можете да се впуснете в пътуване назад във времето на телефоните или радиата, за да проследите на тяхната еволюция до днешните смартфони. Ще се позабавлявате искрено когато откриете как са изглеждали първите перални или старите кафемашини. Тук са събрани и различни примери за електрически крушки от различни поколения.

  1. Smithsonian’s National Air and Space Museum – Вашингтон, САЩ

https://artsandculture.google.com/partner/smithsonian-national-air-and-space-museum

Вероятно това би било любимото място за любителите на космоса, тъй като тук ще видите ценни и уникални експонати като скафандъра на Нийл Арамстронг, снимки от полетите до Луната, предмети на други астронавти. Можете да огледате отблизо редица совалки и самолети, които са променили света. Музеят събира може би най-голямата и значима колекция, посветена на авиацията и космоса, която със сигурно си заслужава да се разгледа.

  1. Museum of Natural Sciences – Брюксел, Белгия

https://artsandculture.google.com/partner/royal-belgian-institute-of-natural-sciences

Музеят разполага с най-голямата галерия, посветена на динозаврите, в Европа. За радост на всички любители палеонтолози – скелетите и колекциите с артефакти са достъпни свободно онлайн. Разходете се покрай впечатляващите останки от динозаври, а след това влезте в галерията, посветена на човешката еволюция, а накрая се възхитете на красивите кристали и добре запазените фосили в Mineral Hall. Смятаме, че приключението си струва.

  1. National Centre for Biological Sciences – Бенгалуру, Индия

https://artsandculture.google.com/partner/national-centre-for-biological-sciences

Растенията и животните, техните изследвания от античността до днес и видоизмененията им са в основата на колекциите в музея. В колекциите му ще видите различни научни разработки (примерно за най-малките мухички), както и ще можете да разгледате истински лаборатории, където се случват те.

  1. Houston Museum of Natural Science – Хюстън, САЩ

https://artsandculture.google.com/partner/houston-museum-of-natural-science

Музеят предлага дълга и интересна обиколка из света на живите организми – от едноклетъчните до гигантските динозаври. Палеонтологичната експозиция събира останки от тревопасни и хищни динозаври, допълнителни материали ще ви дадат по-пълна представа за гигантските влечуги. Освен че колекцията му ще ви предложи близка среща с всякакви насекоми, ще ви запознае и артефакти на индианските племена, наричани първите американски, както и с египетската история.

 

Снимки: National Museum of Science and Technology Leonardo Da Vinci, Science Museum, Musée des arts et métiers, Museo Galileo, Deutsches Museum, NEMO Science Museum, Smithsonian’s National Air and Space Museum, Museum of Natural Sciences, National Centre for Biological Sciences, Houston Museum of Natural Science, Wikipedia