Олимпийци Технологии

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT 2022

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT 2022

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. Негови подгласници са Андон Тодоров (12. клас, СМГ) и Деница Янкова (11. клас, ППМГ „Нанчо Попович“,  Шумен).  Всяка година CodeIT събира стотици участници от България и света. За големия финал се класират 12-те най-добри състезатели през годината. До сега в CodeIT са участвали общо над 2000 състезатели от над 20 държави, сред които Китай, Сърбия, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Хърватска, Армения, Ирландия, Египет, Украйна и др.

Мартин Копчев спечели Международния конкурс по програмиране CodeIT 2022

Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие – Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Награждаването бе открито от Елена Маринова, президент на Мусала Софт, която заяви, че CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. „Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес – създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, каза Елена Маринова.

Тя заяви, че тази година новото е, че на финала има четири момичета, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да има квоти или отделни задачи за тях. За първи път има участие от Кения, с което държавите, до които достига конкурсът, наближават 20.

Президентът на Република България заяви, че младите и талантливи програмисти на България будят чувство на гордост и дават оптимизъм за нашето бъдеще. Със забележителните си постижения те достойно защитават челното място на страната ни в класациите редом до най-развитите държави.

„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти”, посочи държавният глава и поздрави отличените млади хора, взели участие в състезанието, за техните успехи, креативност и усърдие. Президентът припомни, че конкурсът, създаден през 2000 г. като национално състезание, днес е в челото на най-елитните конкурси по информатика и във всяко следващо издание се включват все повече участници от България и чужбина. Румен Радев приветства и организаторите, спонсорите и менторите за подкрепата в търсенето на иновативни решения и за дългогодишните усилия, вложени в подготовката на състезатели на световно ниво.

„Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта държавният глава и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като „CodeIT”.

В своето приветствие към участниците в конкурса и към организаторите ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че подобни събития са едни от най-важните неща – причината вече трети президент да е патрон на тази важна инициатива, Софийският университет да е винаги партньор и най-вече „Мусала Софт“ и не само те, с разнообразни състезания да стимулират интереса към информационните технологии и програмирането. „Защо това е важно? Аз не подценявам другите области, напротив, в последните години постоянно повтарям, че наред с информационните технологии има и други, които сме занемарили, като биотехнологиите, но информационните технологии имат едно голямо предимство – нещо важно за бъдещето и това е, че за разлика от другите бързоразвиващи се индустрии, това е тази, която не е сама за себе си. Не е нужно да се занимаваш непременно с информационни технологии, за да имаш нужда от определени познания“, каза още ректорът. По думите му има голяма вероятност след десет години в повечето професии да имаме нужда от разбиране за алгоритмите, които спомена президентът и да не можем да упражняваме никоя важна професия без това, което правите вие днес.

Проф. Герджиков изрази увереността си, че състезание като това развива най-важното – техния интерес. Той благодари на г-жа Маринова, чиито ентусиазъм е заразителен и пожела успех.

Доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, поздрави участниците и техните ръководители и отбеляза, че не бива да забравяме кой стои зад тези олимпийци и състезатели – техните учители. Доц. Първанов поздрави Министерството на образованието и науката за това, което прави за олимпийското движение, както и Мусала Софт за това, че подават ръка на младите хора и ги подкрепят. „Напред и нагоре, скъпи участници, а вратите на Софийския университет и специално на Факултета по математика и информатика, са широко отворени за вас. Успех!“, каза в заключение доц. Първанов.

Президентът връчи наградата на победителя в 22-ото издание на конкурса „CodeIT” Мартин Копчев, който е ученик в 12 клас в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово, част е от националния отбор по информатика на България и печели за втори път състезанието. Отличени с грамоти бяха още 11 участници в конкурса. В него всяка година участват над 200 млади хора от България и други държави по света. Повечето от тях са ученици и студенти, носители на национални и международни награди от конкурси и олимпиади по информатика.

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:

 • Мартин Копчев – 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово.
 • Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски“.
 • Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен;
 • Душко Обрадович – преподавател по информатика в гимназията в Сомбор, Сърбия.
 • Неманя Майски – 10 клас, гимназия “Велко Петрович”, Сомбор, Сърбия.
 • Румен Михов -   12 клас, ПМГ “Атанас Радев”, гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“.
 • Веселин Георгиев – състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT устройства и data loggers.
 • Ния Димитрова  – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен.
 • Ведран Бажич  - 11 клас, гимназия “Велко Петрович” в гр. Сомбор, Сърбия.
 • Добрин Башев – възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, гр. Габрово.
 • Александър Губица - 10-ти клас, гимназия “Велко Петрович”, гр. Сомбор, Сърбия.
 • Георги Петков -  9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна.

Класиране младежи:

 • Михаил Михалев – ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия “Академик Иван Гюзелев” Габрово.
 • Симона Христова – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ “Нанчо Попович”, гр. Шумен
 • Нермин Идириз – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ “Нанчо Попович”, гр. Шумен
 • Виктор Папазов – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ “Нанчо Попович”, гр. Шумен
 • Мартин Недев – 8 клас в ПМГ “Акад. Боян Петканчин”, гр. Хасково
 • Нермин Идириз, Симона Христова и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ” , Шумен.

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция “Дигитализация, иновации и инвестиции” на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновени. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България – един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите – четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев – президент на “Международната Олимпиада по Информатика” /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент.

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio и Cougar Gaming за България, Brother , Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз , “Аз мога тук и сега”, СТЦ Интерпред, Edoardo Miroglio

Патрони: Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет – София и Факултет „Компютърни системи и технологии“, Университет „Ангел Кънчев“ – Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, ППМГ “Акад. НиколаОбрешков” – Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас, Технологично училище „Електронни системи” – София, , Школа по информатика „А&Б“ – Шумен, Школа по информатика “Шикови” – Ямбол.