Thames & Kosmos Игра на наука
Наука

Игра на наука: Да сглобим човек

Знаете ли от колко атома се състои тялото на един нормален възрастен човек? Най-простият отговор е много, но доста по-точният е 7 с 27 нули след това. Нещо такова
7 000 000 000 000 000 000 000 000 000. Тъй като според Ричард Докинс, за да направим човек от тази купчина атоми, ще трябва да работим толкова дълго, че цялата възраст на Вселената би изглеждала като миг, а дори и тогава не бихме успели. За това, за да разберем от какво е направено човешкото тяло ще се доверим на учените и ще го сглобим чрез поставяне на органите му на правилните места. Тази хубава възможност ни се предоставя от Thames & Kosmos, които доста удобно са създали анатомичен модел от 37 различни части. В първия епизод на Игра на наука ще ползваме именно тези най-важни органи, за да си сглобим човек  във вариант 1 към 6 спрямо истинските пропорции.

Thames & Kosmos Игра на наука
За ориентир в този биологичен пъзел вносителите са ни предоставили и българско упътване. Колкото и да си мислите, че знаете всичко е добре да поглеждате и там. Най-малкото – няма да е добре, ако поставите неправилно някой орган. Първо няма да пасне и второ доста трудно би живял човек с разменено сърце и стомах.

Thames & Kosmos Игра на наука
Началото е ясно започваме от вътре навън. Няма как да пъхнем забравена половинка на белия дроб след като затворим гръдния кош. Така, че нека се заловим с бъбреците и основните артерии, с които разполагаме в комплекта. Те се водят нашите верни „чистачи“, които филтрират кръвта и отделят ненужното в урината ни. Те изхвърлят една част от боклука от тялото ни. Имаме си по два, но в много крайни случаи бихме оцелели и с един бъбрек. За един ден около 200 литра кръв преминават през тях, от което те изхвърлят около 2 литра като урина.

След това сглобяваме двете части на белия дроб и сърцето между тях. По принцип частите не са равни именно, за да направят място на моторът на нашето тяло. Сърцето бие по около 100 000 пъти на ден и изпомпва от 5 до 30 литра кръв на денонощие. То е най-големият работник в тялото ни – извършва повече физическа работа от всеки друг орган.

Под белия дроб слагаме хълцащия орган. Това е диафрагмата – плосък мускул, който разширява белите дробове за осъществяване на дишането.

Плътно под нея идва черния дроб. Това е най-големият ни вътрешен орган, и средно тежи поне кило и 300 грама. Той участва във всички метаболитни процеси. В него се синтезира и жлъчка, която е важна за храносмилането. Черният дроб е гараж за кръв, във всеки един момент той разполага с около 10% от кръвта, налична в организма.

Около него се е наместил стомаха, който не е коремът, но е част от него. Стана объркано. Така – стомахът разгражда храната, за да може червата да извлекат веществата от нея. Коремът пък е цялата област от диафрагмата до половите органи. Така че, стомахът е част от корема.

Сега към стомаха е хубаво да му лепнем и едни черва. Тънките черва са поне 3-4 пъти по-високи от самите вас. Нормално достигат 6 метра в човек, и за това са така „оплетени“, хем за да се съберат на толкова малко място, хем по-бавно разградената храна да минава и да се извлекат полезните вещества, които ни дават енергия. Дебелото черво е ясно – дебело и късо. То обира водата и електролитите и изхвърля боклука.

Thames & Kosmos Игра на наука
След като напълнихме вътрешностите на нашия човек, е добре да му сложим гръден кош и гръбначен стълб. Относно костите да знаете, че при раждане разполагаме с 300, но като пораснем те са намалели на 206 поради някои сливания. Целта на гръдния кош е защитна, хубаво е една дузина ребра да пазят меките органи като сърце и бял дроб, нали?

В долната част на гръбначния стълб е правилно да сложим таза. При жените и мъжете има леки разлики, заради предназначението им. Все пак на мъжа няма да се налага да ражда, за това и костите на таза не са толкова широки.

Усещате ли как постепенно купчината органи на масата започна да заприличва на нещо. Хубаво е да не забравяме главата. Така ще постигнем по-приятен външен вид на нашето произведение – човек.

Thames & Kosmos Игра на наукаВ черепа е важно да пъхнем мозък преди да го затворим. Въпреки достатъчно доказателства, че наличието на мозък не винаги води до неговата употреба в мисловен процес, той върши адски много неща и на автоматичен режим. Все пак това е най-сложният орган в нашето тяло. Той се състои от приблизително 86 милиарда нервни клетки, които образуват местни и глобални мозъчни мрежи чрез около десет хиляди милиарда връзки между тези клетки. Скоростта на обработване на информация в главата ни е страшно висока – достига до 400 км/ч. С тегло около 1.3 кг., мозъкът съставлява около 2% от теглото ни, но консумира 20% от кислорода. Трудно е да си го представи човек. За това е добре да го пъхнем на сигурно място в черепа.

След тази мозъчна операция е време да сложим глава на нашия човек. Сега да го огледаме нещо да не сме забравили. Ако сте пропуснали рамената и плешките сега е момента.

Цялата тази красота на природата и еволюцията може вече гордо да бъде поставена в опаковката на кожата ни. Ето това вече най-големият ни орган изобщо. Ако я мерим на квадратура си отиват 2 квадратни метра. Дебелината й започва от 0,05 мм на клепачите и достига 1,5 мм на стъпалата и дланите ни. И тя произвежда боклук, но вкъщи. Почти 70% от прахоляка у дома са мъртви кожни клетки. А ако се чудите защо покрай празниците сте дръпнали в килограмите винаги може да обвините кожата. Та тя тежи около 15% от общото ни тегло.

Thames & Kosmos Игра на наукаВ нашия случай от Thames & Kosmos са направили едната половина прозрачна, за да може да се любуваме на произведението си и да обучаваме децата си кое къде се намира в тялото ни. Тази игра на сглобяване със сигурност е доста приятен начин за малчуганите да научат повече за човешкото тяло. Преживяването да пипнеш и да поставиш на правилното място съответната част ще създаде повече знания от колкото само да го чете от урока в учебника . Двете неща е хубаво да се допълват, а не да се изключват.

П.П.: Екипът на MediaBricks.bg може да ви увери, че най-хубавото на сглобяването е,… че въобще не е бързо. Ще трябва да си поиграете, за да получите човек. За това въоръжете се с любопитство и запретвайте ръкави.

Може да намерите продуктите на KOSMOS във всички големи вериги магазини за играчки, както и в книжарниците Orange, Сиела и Хеликон.