Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg
Наука

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира

Четири дни ударна доза наука. Четири дни любопитство. Четири дни приключения. Четири дни известни имена от всички области на знанието палеха искрата на науката. Астрофизика и космология, вируси и роботи, бъдеще и минало, атоми и планети, геодезия и химия, опити и демонстрации, лекции и беседи… За четири дни всичко това имаше едно име – Софийски фестивал на науката. British Council Bulgaria успя да събере под покрива на София Тех Парк едни от най-известните хора, които владеят езика на науката и знаят как да го използват.

Екипът на MediaBricks.bg се опита да посети възможно най-много лекции, но не успя за всички. Ето кратко представяне на събитията, за които в следващите дни ще публикуваме отделни репортажи. Защото искрата, запалена от Софийски фестивал на науката, не трае четири дни, а светлинни години.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Още в четвъртък вечер феновете на Стивън Хокинг разбраха какво ни е оставил брилянтният учен от беседата на Никола Каравасилев. [Вижте повече за лекцията на Никола тук] Астрофизикът успя да напълни зала „Космос“ и да побере най-важните дела на Хокинг в една лекция. Най-приятното за всеки учен дойде след лекцията. Повече от час Никола продължи да отговаря на въпроси за живота, Вселената и всичко останало. От 10-годишни ученици до пораснали фенове на науката седяха и обсъждаха различните теории на Хокинг.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

В петък физикът Стефан Николов ни пренесе в бъдещето. Темата му бе времевите кристали и защо симетрията е важна за науката. Стефан успя да надигне завесата над тази толкова нова тема за физиците. Той накара публиката да се замисли за възможностите, които се откриват пред човечеството и какви приложения може да намерим на времевите кристали.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Денят предложи още срещи с бъдещето – примерно лектор в тялото на робот. С други думи аватарът на футуриста и нанотехнолог Рои Цезана излезе на сцената на фестивала. Той управляваше на живо роботското си тяло от компютъра си в Израел, като показа как науката спасява света. Технологичния прогрес е основната причина да живеем по-добре и да се справяме все по-успешно с препятствията пред човечеството. Вдъхновяващата му лекция доказа, че науката е страхотна.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

За да продължи шоуто от необятния свят на знанието в петък вечер на сцената в София Тех Парк излезе д-р Куентин Купър – един от най-популярните британски научни журналисти и водещ на BBC. Той дори не се качи на подиума ,а енергичното му говорене се извършваше на метър от публиката. Без секунда почивка д-р Купър накара публиката да разбере каква е разликата между образа на лудия учен и реалната визия на съвременната наука. Тънката линия между оплезения Айнщайн и човекът, извел едно от най-съвършените уравнения – E=mc2. Куентин показа еволюцията на Холивуд от образите на лошите и зли учени към модерните рицари на знанието, които превръщат науката в зрелище.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

В събота на фестивала дойде истински астронавт от НАСА. Човек участвал в четири космически мисии. Той се е разхождал в открития Космос… три пъти, като е прекарал там над 21 часа! Д-р Ричард Линехан препълни зала „Мтел арена“ и сбъдна мечтите на много фенове на Космоса. Той разказа от първа ръка интересните моменти от всяка космическа мисия. Например: представете си как ще заспите, ако мозъкът ви постоянно си мисли, че падате. Или как се ремонтира телескоп, който не е на Земята… И двете неща са адски трудни, като изискват стотици часове подготовка. Но, както се оказа, най-трудното нещо преди полет е… 7 души екипаж да се обединят около дизайна и цветовете на емблемата за мисията :). Особено радостно за организаторите беше моментът, че след лекцията Д-р Ричард Линехан беше заобиколен от фенове за автографи и снимки. Отне му доста време, за да зарадва всички малки и големи мечтатели за Космоса, но на никого не отказа снимка. А дори не известен… защото е известен…

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Веднага след него на сцената се качи друг супер-герой на науката. Саймън Сингх също е един от най-добрите популяризатори на науката. Той толкова добре се справя с писането на книги, че се превръща в един от най-известните автори на научна литература. Той започна лекцията си заедно с децата си. Показа ни колко големи фенове на математиката са авторите на сериала „Семейство Симпсън“ и как са оставили изключителни математически закачки из епизодите. Обясни ни по нещо за търсенето на кодове из книгите и предсказанията криещи се в тях. Дали ще е Библията или Моби Дик, всеки който търси намира, но това не значи, че има смисъл от намереното. А какво се крие в песента Stairway To Heaven ще научите в следващите дни, когато подробно ще ви разкажем за лекцията на Саймън.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Четвъртият ден на Софийски фестивал на науката започнахме с… избори за президент. Няма значение на коя държава, важни бяха аргументите. Д-р Владимир Божилов и Димитър Узунов изнесоха страхотно научно представление. „Дългият път към звездите“ ни преведе от сътворяването на планетата до годините, когато трябва да търсим нов дом за човечеството.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Доц. Георги Бърдаров ни пренесе в една родолюбива лекция. Географът ясно ни показа, колко щастливи хора сме, че обитаваме нашата република, а не живеем с една капачка вода на ден. За нас пустинята е нещо екзотично, а не реалност, която ни заобикаля. И младите студенти са умни, можещи хора, които ще променят света. Защото с възможностите на съвременните технологии границите на България не ни ограничават, за да успеем.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

След него на сцената се качи доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, която ни разказа, че Испанският грип не идва от Испания. Показа ни вирусите отвътре и как еволюират. А какво се крие зад буквичките H1N1 ще разберем съвсем скоро.

Защото науката е страхотна… и трябва да се популяризира
©MediaBricks.bg

Финал преди финала беше демонстрацията на Наско Стаменов от Корпуса за бързо гърмене към Факултета по химия и фармация на СУ. Мъничката наука, която винаги му се е искало да покаже, успя да види голяма публика по време на фестивала. Идеята му от две-три години събра заклети фенове на химията (имаше и физици), които гледаха със затаен дъх какво забърква той на сцената. Наско беше поставил камера, която излъчваше на видеостената зад него, за да може магията на химията да се наблюдава от публиката, тъй като нещата са малки и трудно забележими. От топенето на стиропор до нещо, което много трудно може да види обикновен човек на живо. А именно свободни електрони обгърнати от амонячни молекули… Звучи страхотно. MediaBricks.bg ви обещава, че до няколко дни и вие ще видите уникалните демонстрации в специалната ни статия за магиите на Наско по време на Софийски фестивал на науката.

Но извън вратите на залите науката също забавляваше своите фенове. Щандовете на фестивала бяха препълнени със знание. От закачки за най-малките до екзестенциални въпроси за Вселената. Имаше роботи, роботчета, колички, музикални портокали, дронове, скафандри, вкаменелости, кристали, колиета, магнити, телескопи, епруветки, математика, виртуална реалност, географски карти, първообразите на радиото, телевизора и телефона.

Няма да забравим и финалът на „Лаборатория за слава FameLab 2018“. За тези невероятни приключения из науката ще ви разкажем подробно в следващите дни.