©MediaBricks.bg
EnteR Наука

Димитрий Дашинов ще се състезава с 24 учени от цял свят за международната FameLab титла

25 учени измежду най-добрите комуникатори на науката от целия свят се събират следващата седмица на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство за 12-ия международен финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Сред тях е хидробиологът Димитрий Дашинов, който спечели националния финал на конкурса, проведен в рамките на Софийския фестивал на науката през месец май. Международният финал ще се проведе на 6 юни, като победителят ще грабне международната FameLab титла.

В журито ще бъдат д-р Бет Хейли (лекар, работила в антарктическата станция “Конкордия” и Европейската космическа агенция), Проф. Марк Литгоу (Основател и директор на Центъра за високи технологии в биомедицински изображения към UCL) и д-р Арати Прасад (Научен сътрудник в Института за глобално здраве към UCL, гостувала на Софийския фестивал на науката).

Водещ ще бъде един от гласовете на радио Би Би Си Куентин Купър, който миналата година беше част от Софийския фестивал на науката.

Престижният конкурс, създаден от Челтнъмските фестивали и ко-продуциран от Британски съвет, търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи.

Всеки финалист ще участва с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор. Всяка презентация ще бъде оценявана според златното правило на трите „C“-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

На 5 юни ще се проведат трите полуфинала, а международният финал на FameLab ще се проведе на 6 юни пред публиката на популярния Челтнъмски фестивал на науката в Обединеното кралство, а хиляди ще могат да го гледат онлайн чрез излъчване на живо.

Българинът Димитрий Дашинов е на 27 години от София, докторант по хидробиология в Биологическия факултет на СУ. Неговата научна експертиза е в областта на земноводни и влечуги. Участвал е в картирането им по НАТУРА 2000. Настоящите му проучвания са свързани с био индикаторите за замърсяване на реките, което бе и темата на неговото представяне на финала на FameLab.

Димитрий спечели националния финал на FameLab с емоционална история за това, какво се случва в реките от гледната точка на ларва на еднодневка, как състоянието на водата постепенно намалява по качество и постепенно се превръща в мъртва зона.

В полуфиналите тази година ще участват общо 25 държави: Австралия, Бангладеш, България, Германия, Гърция, Египет, Ирландия, Испания, Италия, Катар, Казахстан, Кипър, Корея, Унгария, Малайзия, Мавриций, Чехия, Полша, Португалия, Румъния, Тайланд, Холандия, Швейцария, Южна Африка и Великобритания.

Създаден през 2005 година от Челтнъмските фестивали, „Лаборатория за слава FameLab“ днес е водещият в света конкурс за комуникация на науката. Конкурсът стана международен благодарение на партньорството с Британски съвет от 2007 година насам и в него вече са участвали над 10 000 млади учени и инженери. България участва в конкурса от първата година.

Финалът ще се проведе на 6 юни (четвъртък) от 10:30-12:15 българско време и ще бъде излъчван на живо чрез канала на FameLab в Youtube: https://www.youtube.com/user/famelab

Може да следите случващото се и в Twitter, като следвате @bgBritish, @FameLab и @CheltSciFest и да се включите в дискусиите, като използвате #FameLab