Смартфони Технологии

Българско мобилно приложение разкрива безплатните номера скрити зад платения код 0700

Българско мобилно приложение разкрива безплатните номера скрити зад платения код 0700

Минаха години откакто всяка обаждане през мобилните телефони струваше пари. Сега (почти) всички разговори са безплатни, защото са включени в абонамента към оператора. Но има изключения. Едни от най-скъпоструващите обаждания са към номера започващи с 0700. От началото на тази година, обаче софтуерният специалист Пламен Тенев пусна безплатно решение на този скъп проблем – „0700 – безплатните номера“.

Всеки се е сблъсквал с код 0700. Това са държавни институции, банки, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, вериги за хранене, телекоми, превозвачи, медицински институции, комунални услуги, сервизи и много други. Обажданията минаващи през този код НЕ са безплатни и никога не са включени в плановете на мобилните оператори. 0700 най-често струва между 0,30 до 1,20 лева на минута. Естествено обаждането преминава през автоматична система изчакване, опаретор, отново изчакване и така… между 10 и 30 минути. Накрая на месеца потребителят плаща сметка, която може да е по голяма дори от абонаментния му план с включен интернет.

Пламен Тенев от личен опит разбира колко коварни са тези разговори и решава да направи нещо по въпроса. Той е софтуерен специалист и прилага знанията си в продукт, който да помогне на всички. Пламен разбира, че зад всеки номер с код 0700 седи един нормален телефонен номер. Дали е мобилен с 08 или стационарен с 02(за София) няма значение. Важното е, че хората трябва да имат достъп именно до тези номера скрити зад обвивката 0700. Те реално са безплатни в зависимост от абонаментния план на потребителя. Но в днешно време всички мобилни оператори предлагат пакети с безплатни минути към всички останали.

За да достигне тази информация до повече хора Пламен Тенев е изработил мобилно приложение за Android и интернет страница, които съдържат телефонен указател със всички известни номера скрити зад 0700. Приложението (от тук може да го инсталирате) и сайтът (http://0700bezplatnite.com/) се наричат „0700 – безплатните номера“. Днес Пламен сподели пред MediaBricks.bg, че е започнал и работа и по приложение за потребителите на iOS.

Сега, когато ви се наложи да звъннете на номер с код 0700 първо проверете в „0700 – безплатните номера“, за да не ви се налага да плащате допълнително. Най-хубавото на приложението е, че Пламен постоянно го ъпдейтва. Той цели винаги номерата да са актуални и ако има промени веднага ги нанася. Все още се издирват някои номера, но огромната част от телефоните с 0700 вече имат безплатна алтернатива.

Приложението за Android вече е свалено над 10 000 пъти, а над 350 потребители са го оценили като отлично.