Образование

Български учен от Йейл ще води онлайн школи на фондация „Миню Балкански“ за ученици от 9. до 12. клас

Български учен от Йейл ще води онлайн школи на Фондация „Миню Балкански“ за ученици от 9. до 12. клас

Фондация „Миню Балкански“ обяви, че от 11 април българският учен Стефан Кръстанов от Йейл и Хардвард ще започне да води виртуални школи за ученици от 9. до 12. клас. Срокът за записване е 8 април, като заниманията да се провеждат всяка събота следобед с продължителност от 2 часа.

Фондация „ Миню Балкански“ е основана от проф. Минко Балкански, който е един от най-големите учени в областта на физиката в световен мащаб. Той е носител на много международни признания и е един от най-големите дарители в областта на академичното образование. Фондацията му издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

Стефан Кръстанов е възпитаник на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в гр. Бургас. Като стипендиант на фондация „Миню Балкански” преди 10 години започна висшето си образование в Париж. Миналата година той защити докторантурата си в областта на квантовата информация, под ръководството на проф. Лиан Джиан в Yale Quantum Institute.

Той ще води виртуални школи по физика на фондация „Миню Балкански“, като първото занятие ще се проведе в събота на 11 април 2020 г.

Те ще са от типа подготовка за специални теми за международни състезания и конкурса Минко Балкански по физика. Основните участници ще са ученици от 9,10, 11 и 12 клас.

Лекциите няма да зависят една от друга. Броят на участниците е до 30.

Срок за подаване на заявки е не по-късно от сряда 8 .04.2020г. Заявки се приемат на електронния адрес на фондацията: [email protected]

Те съдържат имена на участника, клас, училище, електронен адрес и телефон.

В продължение на 2 астрономически часа г-н Стефан Кръстанов ще обсъжда с учениците:

Хармонични осцилатори, механични осцилатори, L,R,C електронни компоненти, елементарни диференциални уравнения, вълни, интерференция, дифракция и малко квантова механика за забавление.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!