Технологии

Xiaоmi представи следващата стъпка в технологията за дистанционно зареждане – Mi Air Charge (видео)

Xiaоmi представи следващата стъпка в технологията за дистанционно зареждане - Mi Air Charge (видео)

Xiaоmi представи следващата стъпка в еволюцията на безжичното зареждане – технология за дистанционно зареждане. Компанията обяви, че с Mi Air Charge Technology потребителите ще могат да зареждат своите електронни устройства дистанционно, без кабели или стойки за безжично зареждане. Но все пак се изисква смартфонът да има да има допълнителна антена, за да приеме сигнала, който осигурява на няколко метра разстояние 5W зареждане.

https://www.cik.bg/bg/decisions/1962/2021-01-28

Компанията е разработила предавател, който има вградени петфазни интерферентни антени, които могат точно да открият местоположението на смартфона. Фазовият контролен модул е съставен от 144 антени и предава милиметрови вълни директно към телефона чрез технология за генериране на лъчи (beamforming).

Xiaоmi представи следващата стъпка в технологията за дистанционно зареждане - Mi Air Charge (видео)

От гледна точка на смартфона, Xiaomi разработи и миниатюрна антенна решетка с вградена „насочваща антена“ и „приемаща антенна решетка“. Насочващата антена излъчва информация за местоположението, при това с ниска консумация на енергия. Приемащата антена, съставена от 14 антени, преобразува сигнала на милиметровите вълни, излъчвани от Mi Air Charging устройството, в електрическа енергия чрез токоизправителна верига. Така доскоро смятаното за научно-фантастично зареждане вече реалност.

Към момента технологията за дистанционно зареждане на Xiaomi e способна на 5W зареждане от разстояние за едно устройство в радиус от няколко метра. Освен това, с най-новата технология може да зареждате няколко устройства едновременно (при условие, че всяко устройство поддържа 5 вата), а наличието на физически препятствия не повлиява на ефективността на зареждане.

От компанията отбелязват, че Mi Air Charging вече не е научна фантастика, а технология, която ще е достъпна.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!