Наука Технологии

Vivacom осигури интернет за Антарктическата ни база на Южния полюс и към телескопа на катедра Астрономия в Плана

Teleport Plana VIVACOM

Vivacom предостави неограничен достъп до интернет на българските учени в Антарктическата база на остров Ливингстън, Южния полюс. Също така телекомът безвъзмездно осигури и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на СУ, разположен в Геодезическа обсерватория Плана.

Услугата за българската Антарктическа база се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Vivacom, през спътник на най-големия сателитен оператор SES. С новата услуга българските учени ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка, а това значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база.

Освен интернет на Южния полюс, Vivacom предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез интернет връзката, астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа им, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на Vivacom работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

„Оценяваме високо дарението и помощта на Vivacom. Изследователската работа на българските астрономи ще се улесни значително с подобряването на скоростта и неограничения достъп до информация и данни. Това е неоценим принос, който ще подпомогне значително проучванията ни“ каза доц. Евгени Овчаров, ръководител катедра Астрономия на СУ.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, каза Владимир Рангелов, Старши мениджър продажби във Vivacom.