Наука

В понеделник (20 март) настъпва астрономическата пролет – пролетно равноденствие (видео)

Днес в 05:50 ч. настъпи астрономическата пролет

В понеделник (20 март) в 23:24 ч. българско време настъпва астрономическата пролет. Тогава Слънцето стъпва на небесния екватор в точката на пролетното равноденствие, преминавайки от южното в северното небесно полукълбо. На този ден то изгрява точно на изток и залязва в точката „запад“ на хоризонта, което се случва само два пъти през годината – в дните на пролетното и есенното равноденствия.

Астрономическата пролет е изравняване продължителността на деня и нощта (заради рефракцията, този ден оптически е с десетина минути по-дълъг от теоретичните 12 часа).

След пролетното равноденствие изгревите и залезите ще се изместват към север. Пътят на Слънцето над хоризонта ще се удължава и денят ще става по-дълъг за сметка на по-къси нощи, което ще продължи до 21 юни, когато Слънцето ще достигне най-отдалечената си от екватора точка на север. Тогава ще е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа и 20 минути.

Преминаването към лятно часово време ще стане на 26 март, в неделя, когато в 03 ч. ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред.