Наука

Световни космически организации планират да създадат специална времева зона на Луната

Китай праща сондата Chang’e 4 да отглежда растения на „тъмната страна“ на Луната

Световни космически организации планират да създадат специална часова зона на Луната, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Учените са в процес на обмисляне на най-добрия начин да се измерва времето на Луната. В момента всички космически мисии на Луната се измерват с времето на страната, на която принадлежи всеки конкретен космически кораб. Представители на ЕКА казаха, че една такава международно приета лунна часова зона би улеснила всички –  особено сега, когато все повече държави и дори частни компании са насочили поглед към Луната.

Идеята за това се роди по време на среща в Нидерландия в края на миналата година, в рамките на която участниците бяха  единодушни за спешната необходимост от създаване на „обща лунна референтна времева зона“, каза специалистът по навигационни системи инж. Пиетро Джордано от ЕКА.

„В момента се полагат съвместни международни усилия в името на този план“, добави той.

Въпреки че Международната космическа станция няма собствена часова зона, за нея е прието Координираното универсално време (UTC), което е базирано на атомни часовници. Международният екип от експерти, който разучава възможностите за лунна времева зона, в момента разглежда въпроса дали която и да е организация сама по себе си изобщо има правото да определи такава времева зона.

Техническите проблеми също са от значение. Часовниците забързват ход на Луната с около 56 микросекунди всеки ден и на всичкото отгоре тиктакането протича по различни начини на лунната повърхност и в лунната орбита.

НАСА ще прати астронавти към Луната за първи път от повече от половин век през 2024 г. Кацане на екипаж на Луната е предвидено за 2025 г.

„Ще бъде голямо предизвикателство“, каза Бернхарт Хуфенбах от ЕКА и обясни, че всеки ден от мисията ще се равнява на около 30 дни на Земята. „Но след като успеем да създадем времевата зона на Луната, ще можем да направим същото и на други планетарни обекти.“