Наука

Starman подмина Марс в космическата Tesla на Илън Мъск

Starman подмина Марс в космическата Tesla на Илън Мъск

Девет месеца след като напусна Земята червената Tesla Roadster на Илън Мъск, „пилотирана“ от манекена в скафандър Starman (Звезден човек), вече се намира отвъд Марс. Електромобилът на ексцентричния милиардер, който беше изстрелян с ракетата Falcon Heavy на SpaceX през февруари, е поел по своя орбита в Слънчевата система. Очаква се на 8 ноември да е на около 250 млн. километра от Слънцето, т.е. на 20 млн. километра зад Червената планета.

Starman подмина Марс в космическата Tesla на Илън Мъск

За моментното положение на Starman съобщиха от SpaceX в профила си в Twitter, като в духа на цялата мисия не пропуснаха да направят препратка към творчеството на писателя Дъглас Адамс. Според краткото съобщение, придружено от диаграма на орбитата на автомобила, следваща спирка на червената Tesla ще е ресторант „На края на вселената“ – както се казва и втората част от „Пътеводител на галактическия стопаджия“.


Всъщност с целия проект за Starman Илън Мъкс показва какъв огромен фен е на Дъглас Адамс – припомняме само надписът Don’t panic, който се видя на таблото в автомобила още при излитането му.

Starman подмина Марс в космическата Tesla на Илън Мъск

Според изчисленията на учените от SpaceX Starman няма да стои отвъд Марс за дълго. Космическата Tesla ще се приближи до Земята само след 2 години. Електромобилът ще намине относително близко до орбитата родната си планета през ноември 2020 г., въпреки че тогава пак ще е на няколко милиона километра разстояние.

След това обаче пред електромобила се очертават няколко стотици дори милиони самотни години в Космоса. Разбира се, ако всичко върви по план и не се случи нещо непредвидено.

Според учените има шанс електромобилът да прекрати пътешествието си там, от където го започна. Изчисленията на орбиталния му път показват, че вероятността той да се разбие на Земята е около 6%. Това обаче може да се случи евентуално след около 1 милион години…