Наука

SpaceX изстреля успешно 4-ма астронавти до МКС с първата си оперативна мисия с екипаж (видео)

SpaceX изстреля успешно 4-ма астронавти до МКС с първата си оперативна мисия с екипаж (видео)

На 16 ноември в 2:27 ч. българско време SpaceX изстреля успешно ракетата Falcon 9 с първата си оперативна мисия с екипаж от четирима астронавти на НАСА до Международната космическа станция (МКС). Вижте излитането на Виктор Гловър, Майк Хопкинс, Шанън Уолкъ и Соичи Ногучи в космическия кораб Crew Dragon, които изпълняват мисията Crew-1. Заедно с тях на бодна на кораба бе и играчката бебе Йода, която се използва от астронавтите за индикатор за безтегловност.

Освен, че ракетата Falcon 9 успешно изведе в Космоса космическия кораб Crew Dragon, първата част от ракетата се върна по план невредима върху платформата. Така тя ще бъде използвана отново за следващия пилотиран полет Crew-2, планиран за 30 март 2021.

По график космическият кораб Crew Dragon трябва да се скачи с МКС в 7 часа българско време на 17 ноември.

През декември 2010 година полетя първият полуфункционален космически кораб Dragon, припомнят от вестник „Телескоп“.

Той бе последван около 18 месеца по-късно от втората орбитална мисия, по време на която SpaceX стана първата частна компания в историята, изстреляла и прикачила космически кораб с Международната космическа станция ( МКС). След още четири месеца Cargo Dragon се скачи успешно с МКС за втори път като част от първата оперативна мисия на НАСА за доставка на товари до станцията (CRS-1), започвайки една изключително успешна поредица от 19 оперативни доставки до космическата станция, донасяйки почти 45 тона товари (все пак не мина без провали – през юни 2015 ракета Falcon 9 v1.1, носеща капсула Dragon на седмата оперативна товарна мисия CRS-7, избухна 150 секунди след старта).

SpaceX изпълни изцяло първия си договор с НАСА за превоз на товари през април 2020 г., пенсионирайки след това първото поколение товарни космически кораби Dragon. Два месеца по-късно Crew Dragon – модернизиран пилотиран космически кораб „Dragon 2“ – направи дебют с астронавти на борда, чието безупречно завършване направи SpaceX първата частна компания в историята, извела хора в орбита и бе сертифицирана от NASA да лети с астронавти до МКС. Сега, с интервал от малко повече от две седмици, SpaceX е на път да направи първия си оперативен старт с астронавти и първото изстрелване на модернизирания товарен космически кораб Cargo Dragon, съгласно новия договор за товари CRS2 с NASA.

На проведената на 10 ноември пресконференция Бенджи Рийд заяви, че през следващите 15 месеца ще бъдат изпълнени седем мисии на Crew Dragon и Cargo Dragon за НАСА, което означава, че започвайки с Crew-1 ще има постоянно присъствие на космически кораби Dragon в орбита и на МКС и с това САЩ възвръщат способността си за пълни стартови услуги.

Освен това SpaceX ще започне и повторна употреба, както на космическите капсули Dragon, така и на първите степени на ракетите Falcon 9, постигайки почти пълна многократна употреба на космическия хардуер.

Ако двете мисии на SpaceX Crew-1 Crew Dragon и CRS-21 Cargo Dragon стартират успешно, частната американска компания на практика ще се превърне в гръбнака на американската космическа програма, като почти еднолично ще потвърди позицията на страната като конкурентна космическа сила.