Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус
Технологии

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Sony представи изключително ново попълнение в популярната си серия компактни фотоапарати Cyber-shot RX100 – моделът RX100 VI (DSC-RX100M6). Иновативният фотоапарат разполага с впечатляващ вариообектив с голямо оптично приближение – ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200ммi F2.8 – F4.5, без да прави компромис с джобния размер на тялото, бързата работа и високото качество на изображенията, които са отличителни характеристики на цялата продуктова серия RX100 на Sony. Високата степен на приближаване и впечатляващото качество както на фотографиите, така и на видео клиповете, които моделът осигурява, го правят перфектен избор за всякакъв тип заснемане – ежедневие, пейзажи, портрети, спорт, дива природа и всичко останало.

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Новият модел е оборудван с 1,0-типов 20.1-мегапикселов Exmor RS™ CMOS сензор за изображения с DRAM чип и обновен преден LSI BIONZ X™ процесор за изображения, който ускорява максимално времето за обработка и оптимизира качеството на кадъра във всякакъв тип среда на снимане. Наред с това, RX100 VI разполага с изключително ефективна бърза хибридна автофокусна система (Fast Hybrid AF) с 315 точки с фазово разпознаване на сензора, който може да постигне фокус само за 0,03 секундиiii. Това е най-бързиятii в света AF в фотоапаратите с 1,0-типов сензор. Моделът предлага и високоскоростно заснемане с 24 fpsv при пълна резолюция с непрекъснато AF/AE проследяване и създаване на красиви 4К видео клипове с пълно прочитане на всички пиксели без биниране.

Нов 24-200мм вариообектив с голямо оптично приближение и невероятно качество на изображенията

Появяващ се за пръв път в продуктовата серия RX100 на Sony, новият ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200ммi F2.8 – F4.5 обектив съчетава мощта на 24-70мм и на 70-200ммi фокусните разстояния в едно-единствено компактно тяло. Това е постигнато благодарение на уникалния дизайн с два ED (много ниско разсейване) елемента от асферично стъкло и осем асферични елемента на лещата, включително четири АА (подобрени асферични) лещи. Всички части работят с изключителен синхрон, за да осигурят уникална острота от ъгъл до ъгъл при всички фокусни разстояния, затвърждавайки всеизвестното качество на изображенията от серията RX100.

Впечатляващият нов обектив в RX100 VI поддържа отворена бленда в целия диапазон на увеличение, давайки възможност портретите да бъдат създадени с красив боке ефект, бързо движещите се обекти да бъдат заснети с чист фокус без размазване, и много други. Наред с това, обективът разполага с вградена Optical SteadyShotTM стабилизация на изображенията, която отговаря на 4.0-стопаvi по-висока скорост на затвора, спомагайки за предотвратяване на размазването при снимане с по-ниска скорост на затвора в условия на слаба осветеност или при максимално приближение.

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Светкавична скорост на автоматичния фокус и при снимане

Новият модел RX100 VI разполага със бърза хибридна AF система, която позволява камерата да постигне фокус само за 0,03 секундиiii. Иновативната AF система съчетава предимствата на 315 AF точки с фазово разпознаване, покриващи приблизително 65% от сензора, и автоматичен фокус със засичане на контраста. Тази високоскоростна система допълва широкия 24-200ммi диапазон на обектива, гарантирайки че всички обекти ще бъдат уловени с прецизна детайлност и яснота.

За пръв път в серията фотоапарати RX100, RX100 VI е оборудван с високотехнологичната проследяваща AF технология с висока плътност, която концентрира AF точки около обекта, за да подобри проследяването и прецизността на фокуса. Налична е и популярната Eye AF технология, като тя е с приблизително 2 пъти по-добро проследяване в сравнение с настоящия топ модел от RX100  серията. В допълнение, фотоапаратът разполага с сензорна възможност за фокусиране и контрол на фокуса чрез докосване на LCD дисплея и тъчпада – удобство за всички потребители, които обичат сами да избират идеалния фокус на кадрите си.

Като перфектно допълнение към AF системата, RX100 VI предлага високоскоростно непрекъснато заснемане със скорост до 24 fpsv с пълно AF/AE проследяване и с впечатляващ буферен лимит до 233 изображения . Забавянето във визуализацията на електронния визьор (EVF) е значително намалено в сравнение с предишните модели, позволявайки на фотографа да заснеме най-важния момент с максимална увереност. И още, кадрите от продължителното снимане вече могат да бъдат показвани групово на дисплея, вместо по отделно, което прави разглеждането им много по-удобно.

RX100 VI има и високоскоростен Anti-Distortion електронен затвор (максимална скорост на затвора до 1/32000 секунди), който намалява ефекта „rolling shutter“ – всеобщо познат при заснемане на бързо движещи се обекти. Фотоапаратът може да снима напълно безшумно във всички режими, включително при високоскоростно непрекъснато заснемане, когато участва електронния затвор. На разположение за потребителя е и режим на механичен затвор, ако той има нужда от него.

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Подобрени възможности за видеозаснемане, включително 4K HDR

Лекият и компактен RX100 VI разполага с разнообразие от възможности за видеозаснемане, които могат да задоволят нуждите и на най-взискателните любители-видеооператори.

Бързият хибриден AF и AF точки с фазово разпознаване гарантират прецизно фокусиране и проследяване, дори при сериозните изисквания на 4Кvii видеозаснемането. Скоростта на движение и чувствителността на проследяване на AF също могат да бъдат настройвани през системата на менюто, осигурявайки на операторите множество възможности спрямо личните им предпочитания.

В режим 4Кvii, новият RX100 VI прави пълно прочитане на всички пиксели без биниране, за да гарантира, че всички по-фини детайли от 4Kvii видеото са заснети с минимални отблясъци и „назъбване“.

За пръв път в Cyber-shot фотоапаратите, RX100 VI разполага с 4К HDR съвместимостviii благодарение на новия си HLG (Hybrid-Log Gamma) профил на картината, който осигурява решение за незабавна работа с HDR. Допълнителните професионални възможности за видеозаснемане включват S-Log3/S-Gamut3, режим 120р Full HD, Picture Profile, proxy запис и други. RX100 VI има възможност да записва видео в супер бавен каданс  при 250 fps, 500 fps или 1000 fps .

Първокласен дизайн, контрол и удобство

Новият RX100 VI е оборудван с висококонтрастен XGА OLED Tru-Finder™ визьор с 2.35 милиона точки и ZEISS® T* покритие, осигурявайки реалистично преглеждане и възпроизвеждане на кадрите. Електронният визьор излиза и се прибира от тялото на камерата в зависимост от предпочитанията на потребителя, като може да се активира моментално с натискане на един бутон.

За пръв път в RX серията на Sony, RX100 VI има сензорен затвор, който може да се активира чрез докосване върху задния LCD екран; лост за приближаване с настройващи се скорости на увеличаването и LCD дисплей, който може да се върти на 180 градуса нагоре и 90 градуса надолу за удобство и разнообразие от снимачни ъгли. Фотоапаратът разполага и с функция Monitor Auto OFF, която увеличава максималния брой на статични изображения с до 30%, както и с Wi-Fi®, NFC™ и Bluetooth® възможности за свързване.

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Нов грип за заснемане VCT-SGR1 за фотоапарати от сериите RX0 и RX100

Sony представи и новия многофункционален и компактен грип за заснемане VCT-SGR1, който има най-добра съвместимост с фотоапаратите от сериите RX0 и RX100 .

Идеален за влогинг, снимки и видео клипове при пътуване, автопортрети и още много други, новият VCT-SGR1 представлява вертикален грип, който се прикрепя към фотоапарати от сериите RX0 и RX100 посредством Multi/Micro USB адаптер. Той е изключително компактен и лек, като ъгълът на заснемане може да се настройва до 70 градуса нагоре или до 100 градуса надолу, за да се уловят различни перспективи, включително широкоъгълни кадри, кадри с малък ъгъл на заснемане и автопортрети. Грипът е снабден с няколко бутона в горната си част, включително бутон за активиране на затвора, за пускане/спиране на запис (REC stop/start) и за приближаване и отдалечаване  , удобни за работа както с дясната, така и с лявата ръка. Наред с това, долната част на грипа може да се разтвори и така да се използва като трипод, което го превръща в идеален аксесоар за групови снимки или за заснемане при ниска осветеност, за да се избегне трептенето на камерата при снимане на по-ниска скорост.

Sony пуска компактен фотоапарат Cyber-Shot RX100 VI с ZEISS вариообектив и най-бързия автоматичен фокус

Цена и наличност

Новият компактен модел Sony Cyber-Shot RX100 VI ще се предлага на пазара в България от края на юни на цена от приблизително 2599 лв.

Новият грип VCT-SGR1 ще бъде наличен от юли на цена от приблизително 239 лв.

Етикети: