Технологии

Sony представи Alpha 1 – най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Sony пуска на пазара нов пълноформатен безогледален фотоапарат Alpha 1. От компанията обявиха, че това е най-високотехнологичният им фотоапарат, с който искат да направят революция. Моделът съчетава висока резолюция и високи скорости благодарение на своя чисто нов 50,1-мегапикселов пълноформатен сензор Exmor RS, скорост до 120 AF/AE изчисления в секунда, 8K 30p 10-bit 4:2:0 видеозаснемане и още много други функции. Alpha 1 идва на пазара в Европа още през март, като цената ще е приблизително 14 599 лева.

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Новоразработеният сензор е проектиран с вградена памет и работи в комбинация с усъвършенствания BIONZ XR процесор, благодарение на който е възможно серийно заснемане на 50,1 мегапикселови изображения при изумителна скорост от 30fps и до 120 AF/AE изчисления в секунда.

Фотографските възможности, които Alpha 1 предлага, се допълват от електронния OLED Quad-XGA визьор с 9,44 милиона точки и скорост на опресняване, достигаща 240 fps , което гарантира заснемане без затъмняване.

Също така, за първи път в Alpha серията, фотоапарат предлага видеозаснемане в 8K 30p 10-bit 4:2:0 . Alpha 1 предлага възможност и за видеозаснемане в 4K 120p / 60p 10-bit 4:2:2 и включва цветово предаване с помощта на технологията S-Cinetone. Alpha 1 също така предлага и набор от функции, разработени специално в подкрепа на професионалистите на терен с цел по-бърз работен процес, включително 3,5 пъти по-бърза скорост на безжично FTP прехвърляне   и много други.

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Фотоапаратът включва 759 точки за фазово засичане във фокусна равнина , които покриват приблизително 92% от площта на изображението, с което се гарантира прецизен и безотказен фокус и в среда, където фокусирането обичайно е трудно.

Усъвършенстваният автофокус в реално време Real-time Eye AF на Sony подобрява ефективността с 30% в сравнение с предходните системи, благодарение на своя мощен процесор за обработка на изображенията – BIONZ XR. С това се гарантира точно и надеждно засичане, дори и когато лицето на обекта не гледа към камерата. В допълнение към усъвършенствания Real-time Eye AF за засичане на очи на хора и животни, Alpha 1 използва и най-добрите технологии за разпознаване на обекти, за да осигури Real-time Eye AF за птици за първи път в серията фотоапарати Alpha. Оптимизираните алгоритми гарантират, че проследяването на обекта не се прекъсва, дори ако кацнала птица внезапно полети или рамката на кадъра рязко се промени .

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Alpha 1 предлага и базирано на AI проследяване в реално време, което автоматично поддържа прецизен фокус. Алгоритъмът за разпознаване на обекта използва данни за цвят, мотиви (яркост) и разстояние на обекта (дълбочина), за да обработва пространствената информация в реално време при висока скорост.

Новият фотоапарат включва и усъвършенстван режим Pixel Shift Multi Shooting, който комбинира до 16 изображения с пълна резолюция. В този режим фотоапаратът прецизно премества сензора на стъпки от един или половин пиксел, за да заснеме 16 отделни изображения с изместване на пикселите, съдържащи общо 796,2 милиона пиксела данни, които след това се обединяват в изображение с 199 милиона пиксела (17,280 x 11,520 пиксела) с помощта на десктоп приложението на Sony – Imaging Edge. Със скорост на синхронизация, достигаща 1/200 sec. в този режим, той е идеален за заснемане на архитектурни обекти, предмети на изкуството или други обекти от неживата природа.

За първи път в серията фотоапарати Alpha, Alpha 1 предлага възможност за запис на видеоклипове с качество 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS с презапасяване до 8,6K за изключителна резолюция. Това, в комбинация с известните технологии на Sony в областта на прецизния автофокус и възпроизвеждане на цветове, дава на собствениците на Alpha 1 възможността да реализират своята творческа визия до най-малкия детайл. Заснетите в 8K видеа могат да бъдат използвани и за гъвкава редакция в 4K на етап постпродукция.

Alpha 1 има възможност за директен запис в 4K при скорости до 120 кадъра в секунда, което позволява на оператора да прави видеоклипове с до 5X забавен каданс . Тази функция не само поддържа 10-bit 4:2:2 запис, но и може да се използва с ефективна Long GOP междукадрова компресия или висококачествена Intra (All-I) вътрекадрова компресия.

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Alpha 1 предлага и S-Cinetone – същата цветова матрица, която стои зад получилите широко признание цветове и тонове на кожата на FX9 и FX6. Той възпроизвежда естествени средни тонове, меки цветове и възхитителни светли участъци, за да отговори на растящите нужди от по-изразителни дълбочини в изображението. Благодарение на гама кривата S-Log 3 вече е възможно да се постигнат 15+ бленди динамичен обхват, а с настройките на цветната гама S-Gamut3 и S-Gamut3.Cine colour е лесно да обедините видео, заснето с Alpha 1, с видеоклипове, заснети с камери VENICE, FX9 или други професионални кино камери.

Сред другите функции, които Alpha 1 предлага, са: 16-bit RAW изход  към външен рекордер  през HDMI за максимална гъвкавост на постпродукционен етап, дигитален аудио интерфейс, добавен към мултиинтерфейсното гнездо (MI Shoe) на фотоапарата, за по-ясен аудио запис от съвместим външен микрофон на Sony, 5.8K презапасяване и четене на пълните данни от всички пиксели без обединяване (pixel binning) за 4K видеоклипове с висока резолюция в режим Super 35mm и още много други.

Улеснен работен процес благодарение на използваните мрежови технологии, включително възможност за свързване към съвместими с 5G устройства

Фотоапаратът предлага няколко функции за бързо и надеждно прехвърляне на файловете с помощта на най-бързата в бранша вградена безжична LAN връзка е възможна комуникация с честоти от 2.4 GHz и 5 GHz  и двойни антени за надеждност на връзката. 5 GHz включва поддръжка на 2×2 MIMO (IEEE 802.11a/b/g/n/ac) и предлага 3,5 пъти по-бърза скорост при безжично FTP прехвърляне в сравнение с Alpha 9 II – значително предимство при отразяване на новини и спортни събития, когато е необходимо материалите да бъдат предадени с надеждна висока скорост. Наличен е и USB Type-C® конектор, който поддържа високоскоростно дистанционно PC Remote (тетъринг) прехвърляне на данни за безпроблемна работа с големи файлове. Alpha 1 разполага и с вграден 1000BASE-T LAN конектор за високоскоростно и стабилно прехвърляне на данни, включително заснемане от разстояние. Поддържа се FTPS (прехвърляне на файлове през SSL/TLS), което позволява SSL или TLS криптиране за по-висока сигурност на данните.

Sony представи Alpha 1 - най-високотехнологичният си пълноформатен безогледален фотоапарат

Alpha 1 разполага с два медийни слота, като и двата поддържат карти UHS-I и UHS-II SDXC/SDHC, както и новите карти CFexpress Type A за цялостно по-висока производителност и по-бързи скорости на четене и запис на данни. Сред характеристиките на модела са и издръжлив корпус от магнезиева сплав, дълъг живот на батерията с батерия Z, който при желание може да бъде допълнително удължен с помощта на вертикален грип VG-C4EM (продава се отделно), подобрена функция за отстраняване на праховите частици, функция за затваряне на затвора при изключване на захранването за защита на сензора и защита от прахови частици и влага   за максимална надеждност и в трудни за снимки среди. Моделът има издръжлив и надежден HDMI Type-A конектор и поддържа USB PD (Power Delivery), което позволява подаването на по-мощно захранване от външни източници и съответно работа в снимачен режим за продължителни периоди от време при минимално използване на батерията.

Обновената структурата на менюто позволява по-лесна навигация и управление на менюто само с докосване, благодарение на което управлявате фотоапарата бързо и интуитивно с помощта на функциите Touch Focus и Touch Tracking на LCD екрана (3.0 type, прибл. 1,44 милиона точки). Персонализацията е лесна с помощта на групи от настройки на фотоапарата, които вече могат да бъдат променяни в зависимост от избрания режим на снимки. Благодарение на тази функция никога не е било по-лесно да използвате различни настройки, включително бленда и скорост на затвора, както за снимки, така и за видеоклипове.

Пълноформатният фотоапарат Alpha 1 ще бъде наличен в Европа от март 2021 г. на цена от приблизително 14 599 лв..