Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света - RX0 II
Технологии

Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света – RX0 II

Sony представи вълнуващо ново попълнение в своята изключително популярна гама от компактни камери – най-малкия и най-лекия в света компактен фотоапарат от висок клас  RX0 II (модел DSC-RX0M2). Надграждащ водо-/прахо-, удароустойчивостта , издръжливостта на натиск, както и ултракомпактността на оригиналния RX0, новият модел сега предлага вътрешен 4K видеозапис, въртящ се на 180 градуса и до 90 градуса надолу LCD екран, който работи дори под вода, наред с нови решения за стабилизиране на изображението при видеозаснемане.

Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света - RX0 II

В сърцето на RX0 II е разположен 1.0-тип 15.3-мегапикселовi Exmor RS™ CMOS сензор и усъвършенстван процесор за обработка на изображенията BIONZ X™, които осигуряват подобрено  цветово възпроизвеждане, включително красиви тонове на кожата. Тази мощна комбинация е оптимизирана, за да предостави светкавична производителност и изключително качество на кадрите – и статични, и видео, в широк диапазон на светлочувствителност от ISO 80 -12800. Фиксираният широкоъгълен обектив ZEISS® Tessar T* 24mmiii F4.0 има скъсено минимално фокусно разстояние от 20 см, което го прави идеален за селфита или продуктова фотография.

Камера за всякакви условия

Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света - RX0 II

RX0 II е наистина „безпроблемен“ фотоапарат, който може да бъде използван на места, на които други камери не могат. С размери от едва 59мм х 40.5мм х 35мм  и тегло само 132г , RX0 II се побира лесно в джоба и е готов за всякакви предизвикателства, на които може да бъде подложен. Той е водо-устойчивii до 10 метра дълбочина, прахоустойчивii, удароустойчивvii при изпускане от височина до 2 метра и издръжлив на натискviii от до 200 кг сила.

„Целта на разработката на оригиналния RX0 беше да се направи камера, която да дава възможност за нови форми на творческо изразяване чрез своя размер и технически възможности“, каза Ян Салмон Леганьор, директор Продуктов маркетинг в дивизията Digital Imaging на Sony Europe. „Ние надградихме това с новия RX0 II и добавихме нови функционалности, които смятаме, че правят този фотоапарат идеален за всякакъв вид пътуване и ще работят еднакво добре както при фотографиране, така и при видеозаснемане в огромен диапазон от сценарии за снимане и създаване на влогове.“

Филми и още…

Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света - RX0 II

RX0 II предлага 4K 30p вътрешен видеозаписiv с пълно прочитане на всички пиксели без биниране, за да събере приблизително 1,7 пъти количеството данни, необходими за 4K видео. Този процес намалява появата на ефекта „моаре” и „назъбванията” при изображенията и осигурява гладки, висококачествени 4K кадри с изключителна детайлност и дълбочина. С помощта на наскоро представените мобилни приложения “Imaging Edge” на Sony, този запис може да бъде прехвърлен на смартфон , редактиран и споделен лесно в социалните мрежи.

RX0 II разполага с вградена електронна стабилизация  за стабилни видеокадри, дори когато са заснети от ръка. Те могат да бъдат допълнително подобрени, когато се прехвърлят към смартфон или таблет, работещ с приложението „Movie Edit Add-on“  , където допълнителната информация, заснета по време на снимките, може да бъде обработена, за да се получи гладък видеоклип . Допълнителна нова функция, достъпна чрез ‘Movie Edit add-on’ на Sony, е ‘Intelligent Framing’, с която избраният обект се запазва в центъра на кадъра, а изкривяването на изображението се коригира в окончателната редакция. След това, в зависимост от това къде ще бъде споделено видеото, може да се избере желаното съотношение.

Допълнителните видео функции на RX0 II включват Super Slow Motion видеозапис при скорост до 1000 кадъра в секунда , некомпресиран 4K HDMI изход и едновременно прокси записване на филми. Потребителите могат да използват функциите Picture Profile, S-Log2 и Time Code / User Bit, за да осигурят краен резултат, който точно съответства на творческата им визия.

Прецизна фотография

Sony представи най-малкия и най-лек ултракомпактен фотоапарат в света - RX0 II

Многофункционалността на RX0 II предлага множество фотографски функции в допълнение към видео възможностите му. Той се отличава със затвор, елиминиращ изкривяването на образа до 1/32000 сек., и може да снима с до 16 кадъра в секунда, за да улови всеки миг на емоция, която преминава през лицето на обекта. Надграждайки оригиналния RX0, цветовото възпроизвеждане е подобрено, за да пресъздаде естествените и живи цветове на човешката кожа, а опционалният „Soft Skin Effect“ може да се приложи, за да прикрие малки петънца и бръчки. Функциите за оценка и защита могат да бъдат приложени във фотоапарата, а също така могат да бъдат разгледани и групирани непрекъснато заснети кадри.

Eye AF на Sony, изключително популярен сред портретните фотографи от цял свят, е усъвършенстван в RX0 II. Скоростта, точността и работата на Eye AF са подобрени, за да бъде заснемането на зашеметяващ портрет още по-лесно:  само с полунатискане на бутона на затвора фокусът се заключва на окото на обекта. Фокусираното око може да бъде избрано (ляво / дясно / автоматично) в менюто или да бъде зададено на определен бутон, което позволява на снимащия да се концентрира върху композицията.

Фотоапаратът също така може да бъде настроен за интервално снимане, а кадрите след това могат да бъдат редактирани на компютър с приложението “Imaging Edge” на Sony и претворени в изключителни time-lapse видеоклипове .

Възможност за заснемане с множество камери едновременно

До 5 RX0 II камери могат да се управляват безжично  чрез приложението „Imaging Edge Mobile“  на Sony, а между 6 и 50 камери ще могат да бъдат контролирани чрез единна точка за достъп (планирано за лятото на 2019 г.). RX0 II е съвместим и с Camera Control Box CCB-WD1, която позволява до 100 камери да бъдат свързани и контролирани в единна структура от свързани кабелно камери. Тези решения отключват изцяло нов свят на възможности за снимане и свободно изразяване чрез видеозаснемането от всяка гледна точка, която потребителят желае.

Цена и наличност

Комплектът RX0 II с грип за видеозаснемане VCT-SGR1 ще се предлага на пазара в Европа от май 2019 г. на цена от около 1599лв.

Етикети: