Технологии

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Sony представи ново вълнуващо попълнение в своята линия безогледални фотоапарати с Е-байонет – α6400 (модел ILCE-6400). Фотоапаратът предлага множество от най-напредналите технологии на Sony от популярната им серия пълноформатни фотоапарати, събрани в компактно и леко тяло. Той впечатлява с най-бързата в света скорост на фокусиране от 0.02 секунди, както и с нововъведените високотехнологични функции  ‘Real-time Eye AF’ и ‘Real-time Tracking’. Освен това разполага с високоскоростно заснемане при 11 fps с AF/AE проследяване; ново поколение BIONZ X процесор за обработка на изображения, гарантиращ отлично качество на кадрите; 4Kvi видео заснемане; 180-градусов напълно завъртащ се LCD сензорен екран и много други, което го прави най-доброто средство за снимане за всички типове създатели на фото и видео съдържание – от професионалисти до любители влогъри.

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Скорост, за да уловите всеки значим момент

Впечатляващата автофокусна система на новия α6400 унаследява много от технологиите на последните модели пълноформатни фотоапарати на Sony α9, α7R III и α7 III. Новият фотоапарат притежава AF система от 425 точки с фазово разпознаване и 425 точки с контрастно разпознаване, гъсто разположени и покриващи приблизително 84% от кадъра. Тази високоскоростна и ефективна AF система за разпознаване е съчетана с усъвършенстван BIONZ X™ процесор и осигурява фокусиране само за 0.02 секундиii, като държи обектите заключени изключително ефективно, за да гарантира успешното и лесно проследяване и заснемане дори на най-бързо движещите се обекти.

Моделът α6400 въвежда високотехнологичното ‘Real-time Eye AF’, последна версия на популярната Eye AF технология от Sony. Тази вълнуваща нова функционалност използва  изкуствен интелект за разпознаване на обекта, като открива и обработва в реално време данни за очите му, което подобрява точността и скоростта на проследяването на Eye AF. Във всички автофокусни режими, фотоапаратът автоматично открива очите на субекта и активира Eye AF с полунатискане на бутона за затвора, a в режим AF-C или AF-A потребителят може да избере фокуса да бъде върху лявото или дясното око на субекта, когото снима. Възможностите включват режими Автоматично/ Ляво око/ Дясно око, като към тях може да се добави и настройка Switch Right / Left Eye. Тази вълнуваща нова технология позволява на фотографа да се концентрира изцяло върху композицията на снимката, докато камерата сама фокусира върху окото на субекта. Същата технология ще бъде добавена и за заснемане на животни  със софтуерна актуализация през лятото на 2019 г. – перфектно решение за фотографите на дивата природа.

Още едно нововъведение в α6400 е новоразработеният режим ‘Real-time Tracking’, който използва най-новия алгоритъм на Sony, включващ разпознаване на обекти чрез изкуствен интелект и обработващ цветовете, разстоянието до обекта (дълбочината) и мотива (яркостта) като пространствена информация, за да гарантира, че всякакъв тип обекти ще бъдат заснети с изключителна точност. Нещо повече, при снимки и видеоклипове на хора или животни, информацията за позицията на лицето и очите се разчита от изкуствения интелект, който следи очите на субектаvii в реално време с безупречна прецизност. Това се постига с полунатискане на спусъка на затвора , но може и да се зададе като персонализирана функция.

Новият модел може да снима при скорост до 11 fpsiv с пълно AF/AE проследяване при ползване на механичния затвор и до 8 fpsv с пълно AF/AE проследяване при тих режим на снимане. Фотоапаратът може да работи при всяка от тези скорости за до 116 кадъра стандартни JPEG изображения или 46 компресирани RAW кадри, като по този начин значително увеличава шансовете за улавянето на точния момент.

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Цялостни подобрения в качеството на изображенията

Новият α6400 притежава 24.2MP APS-C кроп сензор за изображения и подобрен BIONZ X процесор за великолепно качество на снимките и възпроизвеждане на цветовете във всякакви условия на заснемане. Стандартният ISO обхват достига до ISO 32000 за статични кадри и видеа и може да се увеличи до ISO 102400 за снимки, с отлично намаляване на шума при средна и висока чувствителност.

Камерата също унаследява много от алгоритмите за обработка на изображенията на новите пълноформатни камери на Sony, с които чувствително се намалява шума, като се запазва резолюцията и се подобрява текстурата на изображението.

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Високотехнологично 4K видео заснемане с висока резолюция и бърз хибриден автофокус

α6400 е впечатляващ и като видеокамера, предлагаща вътрешно 4К (QFHD: 3840 x 2160) видео заснемане с пълно прочитане на всички пиксели без биниране, за да събере около 2.4 пъти повече данни, необходими за 4K филмите, и да ги пресъздаде след това във висококачествено 4К видео с невероятни детайл и дълбочина. Фокусирането по време на заснемане е бързо и стабилно, благодарение на обновената Fast Hybrid AF технология, която държи обекта на постоянен фокус, независимо от сцената, и дори когато други обекти минават пред кадъра. Този високотехнологичен автоматичен фокус, съчетан с touch focus функционалност, превръща фотоапарата в идеалния инструмент за влогъри и създатели на видео съдържание, които редовно генерират и споделят видеа онлайн.

Новият фотоапарат може да създава time-lapse видео съдържание  чрез вградено вътрешно интервално заснемане, което може да бъде настроено в периода между 1 и 60 секунди с общ брой на кадрите от 1 до 9999. Чувствителността на AE проследяването може да бъде настроена на режим “High”/Висока, “Mid”/Средна или “Low”/Ниска при интервално снимане, което осигурява по-малко изменения в експозицията по време на снимачния период.

Освен всичко това, за първи път безогледален APS-C фотоапарат на Sony разполага с HLG (Hybrid Log-Gamma) профил на картината, който поддържа Instant HDR поток от съдържание и позволява телевизори, поддържащи HDR (HLG), да излъчват красива и реалистична 4K HDR  картина. В допълнение, налични са и S-Log2 и S-Log3  за по-голяма гъвкавост при цветовата обработка на заснетия материал, както и функционалности като Zebra, Gamma Display assist и proxy recording. Камерата може да заснема и Full HD със скорост от 120 кадъра в секунда  при до 100 Mbps, което позволява кадрите да бъдат прегледани и евентуално обработени във видео файлове на 4 или 5 пъти по-бавен каданс във Full HD резолюция с AF проследяване.

Sony обяви новото поколение безогледален фотоапарат α6400 с най-бързия автофокус в света

Подобрен дизайн за оптимална гъвкавост

Новият фотоапарат предлага висока функционалност и възможности за персонализиране за по-голяма свобода при заснемане. Ново при α6400 е 180-градусов напълно завъртащ се LCD екран от типа 3.0 с 921k точки резолюция, който позволява лесно и ефективно кадриране на снимките и видеата при режим на самоснимане. По този начин влогърите могат да проверяват и следят композицията по време на целия творчески процес. LCD екранът притежава и тъч функции като Touch Pad, Touch Focus, Touch Shutter и новото Touch Tracking, което бързо активира ‘Real-time Tracking’ чрез сензорния екран.

Моделът се отличава с висококачествен XGA OLED Tru-Finder™ визьор, богата гама от 89 функции за персонализиране, които могат да се извършват с 8 бързи бутона. Включва и новите My Dial и My Menu функции, подобрено цялостно меню, помощен екран за менютата, рейтинг система за снимки и още много разнообразни функции, които позволяват безпрепятствено снимане. Дизайнът е от магнезиева сплав, устойчив на прах и влага  и притежава изключително издръжлив затвор, оценен на около 200,000 повторения . Камерата прехвърля безпроблемно кадри към смартфон или таблет, когато е свързана с изцяло новото приложение ‘Imaging Edge Mobile.’

Цена и наличност на пазара

Новият модел α6400 ще се предлага на пазарите в Европа от февруари 2019 г. на цена от около €1050. Фотоапаратът ще бъде предлаган и в комплект с обектив SELP1650 на цена от €1150 или с обектив SEL18135 на цена от €1450.

Широк набор от ексклузивни истории, видеоклипове и вълнуващи нови материали, заснети с най-новите фотоапарати на Sony, както и други α продукти, могат да бъдат открити на https://www.sony.bg/alphauniverse. Европейският фотографски дигитален център на Sony е достъпен на 22 езика и съдържа детайлни новини за продукти, конкурси и актуален списък със събитията на Sony за всяка държава.