Наука

След успешно изстрелване, новата японската ракета H3 не достигна орбита и се самоунищожи (видео)

След успешно изстрелване новата японската ракета H3 не достигна орбита и я самоунищожиха (видео)

Тази нощ бе извършено изстрелването на новата тежкотоварна японска ракета H3 (Ейч 3). След успешното изстрелване тя претърпя авария при стартирането на втората степен и не успя да достигне орбита. След неуспеха Японската агенция за изследване на космическото пространство JAXA изпрати команда ракетата да се самоунищожи.

Изстрелването се извърши в 03:37 ч. българско време. Първата степен успешно отдели ракетата от Земята и тя следваше предварителната траектория. Специалистите откриха проблем малко след старта й (между 5-а и 7-а минута) от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима. След като нямаше потвърждение за стартирането на втората степен бе изпратена команда ракетата да се самоунищожи във въздуха.

Днес на борда на ракетата бе спътникът ALOS-3, който бе проектиран за заснемане и следене на Земята и за ранно предупреждение при природни бедствия.

Изстрелване беше планирано за 17 февруари, но в последния момент се наложи да бъде отменено заради констатирани неизправности в електрическото оборудване.

Първоначалните планове предвиждаха ракетата-носител H3 да бъде изстреляна през 2021 г., но бяха отложени поради проблеми с новоразработения двигател.