Технологии

Шефове на водещи европейски телекоми призоваха за бързи и радикални регулаторни промени (видео)

Шефове на водещи европейски телекоми призоваха за бързи и радикални регулаторни промени

По време на събитие на Световния мобилен конгрес главните изпълнителни директори на Vodafone Group, Telefonica, Orange и Deutsche Telekom призоваха за бързи и радикални регулаторни промени, за да гарантират, че могат да продължат да обслужват клиенти, да инвестират в мрежи и да правят иновации, съобщава mobileworldlive.com.

Целият панел Europe needs a new deal с изявления и графики може да видите тук:

В основната си реч на 25 февруари Маргерита Дела Вале от Vodafone, шефът на Telefonica Хосе Мария Алварес-Палет, шефът на Orange Кристел Хейдеман и Тимотей Хьотгес от Deutsche Telekom направиха съвместен призив за облекчаване или подобряване на регулациите в области като разпределението на спектъра и консолидацията на пазара.

Въпреки че призивите за регулаторни промени не са нещо ново, изпълнителните директори изразиха опасения, че Европа е изложена на нарастваща опасност да изостане твърде много от други региони на света по отношение на технологичните иновации и инвестициите в цифрова инфраструктура.

Описвайки съвместната изява с колегите си като „голям исторически момент“, Хьотгес каза, че това не е нищо по-малко от декларация от четиримата изпълнителни директори, че „нещо трябва да се промени на този континент“, отбелязвайки, че повече от 60 процента от европейските телекоми  вече не печелят достатъчно, за да покрият разходите си за капиталови инвестиции.

Алварес-Палет цитира твърдението, че европейските оператори все още трябва да запълнят инвестиционна дупка от около 200 милиарда евро. „Нещо не е наред и трябва да го поправим“, каза той.

„Готови сме да изиграем нашата роля“, добави Дела Вале. „Но ако трябва да направим повече, имаме нужда и от нова сделка“. Тук ръководителят на Vodafone подчерта необходимостта консолидирането на пазара да стане възможно в Европа, както и сигурността и справедливостта на спектъра.

Кристел Хейдеман, чиято група току-що успя да получи регулаторно одобрение за сливането на испанските си операции с тези на Masmovil, отбеляза, че Европейската комисия е показала някои признаци, че се движи в правилната посока с неотдавнашното публикуване на нова бяла книга. Въпреки това тя се усъмни дали „ще се движим достатъчно бързо“, за да сме в крак със скоростта на развитието като AI.

Хьотгес заключи, че е време политическите лидери в Брюксел да спрат да говорят и да започнат да предприемат действия. „Губим доверието на капиталовите пазари, които ни дават парите за изграждане на инфраструктура. И сега е време подобни твърдения, които чухме през последната година, да станат реални в законодателството“, каза той.