Наука Образование Олимпийци

Science Bricks 2: „Тук не се диша“ или зрелищната химия на Слънчевата система с Наско Стаменов и Златина Димитрова

Научно-популярното събитие в подкрепа на олимпийците по природни науки „Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе на 25 октомври (неделя). MediaBricks.bg отложи (от 28 март) събитието заради пандемията от COVID-19 и обявеното извънредно положение. Дарителските билети, закупени до този момент, ще важат за новата дата. Форматът и лекторите на Science Bricks 2 остават същите и приходите от всички билети отиват изцяло за подкрепа на българските олимпийци по природни науки. 

Пълна информация за събитието и лекторите ще намерите тук – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

На кои планети и спътници в Слънчевата система можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? Това ще разберем на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ на 25 октомври от зрелищното химично дуо Наско Стаменов и Златина Димитрова. На сцената те ще забъркат страхотни химични демонстрации по време на третата лекция – „Тук не се диша!“. Science Bricks 2 е научно-популярното събитие в подкрепа на българските олимпийци по природни науки.

На 25 октомври в София Тех Парк ще има 4 интересни лекции от водещи комуникатори на науката, много демонстрации и страхотни експерименти с бързи научни работилници за малки и големи фенове на знанието. Също така ще има вдъхновяваща среща с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Днес ви преставаме лекторите в третия лекционен панел – Наско Стаменов и Златина Димитрова. Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации  – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

Освен тях на сцената в София Тех Парк на 28 март ще излязат още от най-добрите популяризатори на науката у нас с вълнуващи лекции. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“ ще ни представят изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. След това физикът Стоил Иванов ще ни пренесе в орбита около Земята и на пътешествие из Слънчевата система с лекцията „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“ В голямата почивка ни очакват бързи научни работилници за малки и големи, за деца и родители, и за всички фенове на науката. Четвърта на сцената ще се качи елементарната физика… или с други думи – колко елементарни са елементарните частици и какво знаем за тях?

За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Във фоайето на „Джон Атанасов“ през целия ден ще има изложбени щандове, пълни със знание, наука и демонстрации.

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв. За всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Пълна информация за Science Bricks 2 – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

Във Facebook – https://www.facebook.com/events/465804477429554/ 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!