Наука Образование Олимпийци

Science Bricks 2: „Тук не се диша“ или зрелищната химия на Слънчевата система с Наско Стаменов и Златина Димитрова

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Научно-популярното събитие в подкрепа на българските олимпийците по природни науки „Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври (неделя). Събитието, организирано от MediaBricks.bg, ще е безплатно и ще се излъчи в онлайн каналите на сайта, като лекторите и програмата остават непроменени. Тъй като целта на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ е да популяризира науката и да подкрепи гимназистите ни, които представят България на международните състезания по природни науки, има ДАРИТЕЛСКИ БИЛЕТИ, които всеки може да закупи онлайн. Те не са задължителни, за да гледате лекциите, но са 100% в подкрепа на подготовката на българските олимпийци. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева, а всеки може да купи колкото броя реши.

Пълна информация за събитието и лекторите ще намерите тук – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

На кои планети и спътници в Слънчевата система можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? Това ще разберем на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ на 25 октомври от зрелищното химично дуо Наско Стаменов и Златина Димитрова. На сцената те ще забъркат страхотни химични демонстрации по време на третата лекция – „Тук не се диша!“. Science Bricks 2 е научно-популярното събитие в подкрепа на българските олимпийци по природни науки.

На 25 октомври в ОНЛАЙН ще има 4 интересни лекции от водещи комуникатори на науката, много демонстрации и страхотни експерименти с бързи научни работилници за малки и големи фенове на знанието. Също така ще има вдъхновяваща среща с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Днес ви преставаме лекторите в третия лекционен панел – Наско Стаменов и Златина Димитрова. Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации  – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Освен тях на 28 октомври ще видите още от най-добрите популяризатори на науката у нас с вълнуващи лекции. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“ ще ни представят изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. След това физикът Стоил Иванов ще ни пренесе в орбита около Земята и на пътешествие из Слънчевата система с лекцията „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“ . Четвърта на сцената ще се качи елементарната физика… или с други думи – колко елементарни са елементарните частици и какво знаем за тях?

За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Пълна информация за Science Bricks 2 – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

Във Facebook – https://www.facebook.com/events/465804477429554/