Наука Образование Олимпийци

Science Bricks 2: „Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

Научно-популярното събитие в подкрепа на олимпийците по природни науки „Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе на 25 октомври (неделя). MediaBricks.bg отложи (от 28 март) събитието заради пандемията от COVID-19 и обявеното извънредно положение. Дарителските билети, закупени до този момент, ще важат за новата дата. Форматът и лекторите на Science Bricks 2 остават същите и приходите от всички билети отиват изцяло за подкрепа на българските олимпийци по природни науки. 

Пълна информация за събитието и лекторите ще намерите тук – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

Какво знаем за най-малките „тухлички“ във Вселената? А колко са „елементарни“ елементарните частици? Това ще научим на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ на 25 октомври от астрофизика Никола Каравасилев. На разбираем език той ще ни разкаже много интересни факти за новите научни открития и повече информация за Хигс бозона. Science Bricks 2 е научно-популярното събитие в подкрепа на българските олимпийци по природни науки.

На 25 октомври в София Тех Парк ще има 4 интересни лекции от водещи комуникатори на науката, много демонстрации и страхотни експерименти с бързи научни работилници за малки и големи фенове на знанието. Също така ще има вдъхновяваща среща с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Днес ви представяме лектора в четвъртия лекционен панел – Никола Каравасилев. Той ще ни поведе на разходка в света на елементарните частици – най-малките „тухлички“, от които е направена Вселената. От „Колко е елементарна физиката?“ ще научим много интересни факти за новите открития в тази област и ще разберем какво знаем за Хигс бозона. Лекцията на Никола ще бъде поднесена на разбираем за широката публика език с много чувство за хумор.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

Преди него на сцената ще излязат още от най-добрите популяризатори на науката у нас с вълнуващи лекции. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“ ще ни представят изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. След това физикът Стоил Иванов ще ни пренесе в орбита около Земята и на пътешествие из Слънчевата система с лекцията „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“. В голямата почивка ни очакват бързи научни работилници за малки и големи, за деца и родители, и за всички фенове на науката. А по време на третата лекция „Тук не се диша!“ Наско Стаменов и Златина Димитрова ще забъркат страхотни химични демонстрации

За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Във фоайето на „Джон Атанасов“ през целия ден ще има изложбени щандове, пълни със знание, наука и демонстрации.

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв. За всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Пълна информация за Science Bricks 2 – https://mediabricks.bg/sciencebricks2/

Във Facebook – https://www.facebook.com/events/465804477429554/ 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!