Наука Образование Олимпийци

Science Bricks: Наука с кауза 1

MediaBricks.bg

представя:

SCIENCE BRICKS

Научно-популярно събитие в подкрепа на българските олимпийци по природни науки

Дата: 19 октомври 2019 г.

Място: Форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Начало: 10:00 ч.

Facebook: facebook.com/events/588342538236719/

Формат: 5 лекционни панела в голямата зала и изложбени щандове във фоайето на „Джон Атанасов“

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв.
А за всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика. Организирането на Science Bricks е възможно благодарение на генералния партньор Частно начално училище Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

 

Нашите лектори:

Никола Каравасилев
„(Не)спокойната Вселена“
 

Още в древността хората са забелязали, че звездите са сякаш неподвижни и образуват неизменни във времето съзвездия. За нас изглежда, че космическите обекти не се променят, защото човешкият живот е твърде кратък, за да забележим еволюцията им. Дали Вселената винаги е била толкова „спокойна“ и неизменна? Какво влияние могат да имат върху нас промените в Космоса? На тези въпроси ще даде отговор Никола Каравасилев.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

Лекцията е част от Ratio „Месец на Космоса“ (Space Month)*.

Наско Стаменов
„Материалите, с които се покорява Космосът“
 

Човек е любопитен и винаги иска да стигне до далечни непознати места, но такива пътешествия крият своите предизвикателства. Как се стига там, където никой не е стъпвал? И по-важното – как се събира информация от подобно място? Това са трудности, които науката, изучаваща материалите, преодолява.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Лекцията е част от Ratio „Месец на Космоса“ (Space Month)*.
*Инициативата „Месец на Космоса“ цели запознаване на обществото с постиженията на учени и инженери с цел опознаване и овладяване на Космоса и подобряване на познанията ни за това как работи Вселената. За целта през месец октомври са планирани серия от събития, свързани с астрономия, астрофизика, космически изследвания и инженерство.

Доц. Аспарух Камбуров
„Геодезия в Антарктида“

Доц. Аспарух Камбуров е свързващото звено между Антарктида и кухнята на MasterChef България. През 2017 г. преподавателят в Минно геоложкия университет прекарва 30 дни и 30 нощи на остров Ливингстън като част от българската експедиция на Ледения континент. Той е част от Асоциация на младите полярни изследователи (APECS) – България.

Как се правят научни изследвания на Антарктида и какви данни събират учените там – за това ще ни разкаже доц. Камбуров в „Геодезия в Антарктида“. Ще разберем какви ще са условията в новата ни база на о. Ливингстън и как страните по света си „разделят“ Белия континент.

Проф. Николай Денков
„Животът преди и след Земята“
 

Познавате ли LUCA – първата биологична клетка, предшественик на всички живи организми на Земята? А знаете ли как се е появил LUCA? Отговорът на тези въпроси може да ви върне далеч в миналото. Във времена, когато дори Слънчевата система не е съществувала. В интригуващата си лекция проф. Денков ще представи резултати от редица проучвания в различни сфери на науката – астрономия, химия, биология…

Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет, член-кореспондент към БАН в секция химически науки. Ръководил е над 40 международни научни и научно-приложни проекта, като е специализирал в Япония, Франция и САЩ.

Български олимпийци по природни науки
 

Ще имате възможност да се запознаете лично с част от най-добрите български гимназисти по природни науки, които печелят медали за България. В последния панел ще разберете какво представляват Международните олимпиади и как се печелят медали от първо лице.

Нашите водещи:

Златина Димитрова
 

Златина е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката. Тя е част от екипа на TechnoMagicLand и Izzi Science for Kids.

Д-р Владимир Божилов
 

Д-р Владимир Божилов работи в катедра „Астрономия“ към Физически факултет на СУ и е специалист Връзки с обществеността във Фонд „Научни изследвания“. Най-често може да го видите на всякакви научни събития, където доста разгорещено ще говори за Космоса. Той е един от изявените комуникатори на науката и винаги е готов да ви обърне внимание, ако имате въпроси, засягащи астрономията.

Вратите на форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще бъдат отворени в 10:00 часа. Продължителност на всеки панел е 50 мин., като ще има почивки от по 20 мин., а между втория и третия панел ще има голяма почивка (и ако не вали дъжд) „Корпус за Бързо Гърмене“ ще направи зрелищно шоу на открито.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

По време на почивките всеки ще може да разгледа пълните със знание щандове на:

  • Частно начално училище Izzi Science for Kids 
  • Сдружение на олимпийските отбори по природни науки
  • Vivacom
  • Катедра Астрономия към СУ, които ще изнесат и телескоп за наблюдение на Слънцето
  • Фондация „Карол Знание“
  • MDV Professional Education
  • TechnoMagicLand
  • Географ БГ
  • „Купи наука“ с ръчно изработени колиета
  • За всички зрители ще има безплатно кафе, осигурено от NESCAFÉ® Dolce Gusto

Събитието се осъществява с подкрепата на:

MDV Professional Education

Vivacom

София Тех Парк

Фондация „Карол Знание“

Партньори на събитието са:

Частно начално училище Izzi Science for Kids със засилено изучаване на наука

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Български Дарителски Форум

Британски съвет в България

Фондация Еврика

Ratio

Подкаст „Почти наука“

„Абордаж“

Форум Демокрит

Катедра Астрономия към СУ

TechnoMagicLand

Географ БГ

Съюз на Учените в България

Съюз на Физиците в България

Медийни партньори:

nauka.offnews.bg

Списание „Българска наука“

Списание „Светът на физиката”

trio.bg

Kaldata.com

TodayTech.eu

TechTipsMedia.com

TechTrends.bg

Pixelmedia.bg