Наука

Русия успешно изстреля първата си лунна мисия от 1976 г. насам – „Луна-25“ (видео)

Русия успешно изстреля първата си лунна мисия от 1976 г. насам – „Луна-25“ (видео)

Тази нощ в 02:10 ч. московско време успешно бе изстреляна ракетата носител „Союз-2.1б“ с автоматичната станция „Луна-25“, която е първата лунна мисия в историята на съвременна Русия, съобщава БТА. Основната задача на “Луна-25” ще бъде да отработи технологията за меко кацане. При тази мисия за първи път космически аппарат ще кацне на Южния полюс на естествения спътник на Земята. Апаратът ще изследва вътрешната структура и ще проучи природните ресурси, включително водата, както и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

В материалите на държавната корпорация “Роскосмос” по-рано бе съобщено, че полетът на автоматичната станция до естествения спътник на Земята ще бъде до 5,5 дни по редовна програма. След спирачния импулс устройството ще премине в кръгова околоспътникова орбита с височина 100 километра, където ще работи от три до седем дни.

На автоматичната станция са инсталирани няколко камери. Те ще заснемат в детайли кацането и панорама на Луната.

Кацането на руската мисия на Луната се очаква на 21 август.

Това изстрелване е първата мисия от новата лунна програма на Русия. Последната лунна мисия на СССР беше изпращането на космическата сонда “Луна-24” през 1976 г.