Близо 700 души взеха ударна доза наука на Ratio пролет 2018
©MediaBricks.bg
EnteR Наука

Ratio представя: Биологът проф. Стивън Ле Комбер разкрива връзката между математиката и голите земекопи

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Земекопите са дребни гризачи, които приличат на голи плъхчета. Тези животни обаче се оказват невероятно интересни за биолозите, защото са бозайници, които се държат като „социални насекоми“ с колонии от около 300 животни и една кралица за разплод. Знаем, че те почти не боледуват от рак и живеят над 30 години, въпреки че продължителността на живота на бозайник с техните размери би трябвало да е само 2-3 години.

Как обаче поведението на земекопите е свързано с фракталите – сложни математически структури, които се визуализират като безкрайно повтарящи се начупени обекти? Гостите на събитието „Ratio представя: Фрактали“ ще научат отговора на този въпрос на 23 април. Проф. Стивън Ле Комбер ще обясни още как наученото от социалното поведение на земекопите може да бъде приложено в медицината за третиране на черепни травми при хора, както и какво значи фрактална размерност.

Ratio представя: Фрактали

Проф. Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London. Неговата работа покрива голям обем от теми, свързани с еволюционната биология, включително математическо и компютърно моделиране на еволюцията на биомолекулите и изследвания на пространствени изменения в биологията.

Изследванията на Ле Комбер върху математиката на пространствените модели се простират от фракталите в дупките на голите земекопи до епидемиологията.

Това е втората лекция на Стивън Ле Комбер за Ratio – през 2018 той разказа как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy, първоизточника на зарази като маларията или пък дома на сериен убиец.

„Ratio представя: Фрактали“ ще се състои в City Stage на 23 април, а вратите отварят в 19:00. Събитието ще се проведе на английски език. Повече информация и билети можете да намерите на сайта на организаторите ratio.bg

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!