EnteR Наука

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън е приел покана да посети България през октомври

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън е приел покана да посети България през октомври

Бил Нелсън, ръководителят на Националната аеронавска и космическа администрация на САЩ (НАСА) ще посети България през октомври тази година. Новината съобщава пресцентърът на финансовото министерство, цитирани от БТА и уточнява, че поканата за визитата е отправил финансовият министър Асен Василев, който посети НАСА във втория ден от гостуването на българската правителствена делегация в САЩ. Поканата е от името на правителството.

На срещата между Василев и Нелсън са обсъдени възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. “България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни,” посочил финансовият министър. Той припомнил, че през от ноември 2023 г. страната ни е част от споразумението “Артемида”, което е програма на НАСА и в нея участват 34 правителства, работейки за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Бил Нелсън споделил, че очаква с нетърпение да посети София наесен и подарил на финансовия министър Асен Василев изображение на известното селфи, което космическият апарат “Орион” си е направил през 2022 г. “Орион” също е част от програмата “Артемида”.

Бил Нелсън ръководи НАСА от май 2021 г. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии. През 1986 г. той тренира и лети с екипажа на космическия кораб “Колумбия”. За шест дни обикаля Земята 98 пъти, като изпълнява 12 медицински експеримента, включително първият американски стрес-тест в Космоса на пътека за тичане.

Асен Василев се е срещнал още с бившите американски посланици в София Марси Рийс, Ерик Рубин и Ричард Майлз.

В първия ден от визитата в САЩ пак финансовият министър Асен Василев, но заедно с министъра на енергетиката Румен Радев се срещнаха със секретаря на Департамента по енергетика в САЩ Дженифър Гронхолм. Фокус на разговорите била диверсификацията на енергийните източници за България. От Българска страна е изтъкната важността на транзитния газов коридор Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Етикети: