Технологии

При вътрешни тестове на системата BG ALERT по погрешка съобщението е излъчено в реална среда, вместо в тестова

При вътрешни тестове на системата BG ALERT по погрешка съобщението е излъчено в реална среда, вместо в тестова

При вътрешни тестове на системата BG ALERT изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов по БНТ. От Vivacom обявиха, че системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което телекомът не е бил уведомен.

Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на Vivacom по-рано тази вечер, не е нито на МВР, нито на ГДПБЗН. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Александър Джартов допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.

Според директора на пожарната системата предвижда хората и с нови, и с по-стари апарати да имат възможност да получават съобщенията. Начинът, по който се визуализира съобщението, е различен – на тези, които са с операционна система „Андроид“ след версия 11 ще се изписва ясно BG ALERT и съответното съобщение.

По-рано тази вечер голям брой ползватели на мобилни телефони получиха тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT. От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на Vivacom, и няма връзка с конкретно събитие. Действието, извършено тази вечер, не е координирано с министерството. Тестовото съобщение, което по-рано днес притесни абонати на Vivacom не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG ALERT изпълнител, съобщиха по-късно  от МВР.

В официална позиция от Vivacom съобщиха:

„По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване.“

БТА припомня, че системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Етикети: