Наука Образование

Препълнена зала аплодира новата книга на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев – „Природна география на континентите“ (видео)

Препълнена зала аплодира новата книга на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев - „Природна география на континентите“ (видео)
©MediaBricks.bg

На 21 април вечерта Аулата на Софийския университет се оказа малка за всички желаещи да присъстват на премиерата на новата книга на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев – „Природна география на континентите“. Препълнената зала с правостоящи фенове на географията бурно аплодира 6-годишния труд на двамата автори, които в 560 страници с 1500 цветни фотографии, над 400 карти, диаграми и схеми, са събрали огромно количество наука поднесена на разбираем език.

Представянето на книгата бе водено от г-жа Любов Костова, а на сцената се качиха доказани авторитети и доайени на географията като проф. Климент Найденов, доц. Стелиян Димитров, проф. Ангел Велчев и Симеон Идакиев.

Проф. Румен Пенин не бе на нашите географски ширини във вечерта на премиерата на книгата, за това се включи с видеообръщение към аудиторията.

Препълнена зала аплодира новата книга на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев - „Природна география на континентите“ (видео)
©MediaBricks.bg

След неговото приветствие на сцената се качи другият съавтор на книгата доц. Димитър Желев. Той направи вдъхновяваща презентация на „Природна география на континентите“. Това е издание, свързано с географското образование у нас на различни нива. То разкрива и допълва с най-нови данни знанието за континентите, удивителното разнообразие на релефа, климатичните и хидроложките особености, пъстратата почвена покривка, както и биоразнообразието и ландшафтите на сушата. На 560 страници текст са разкрити основните закономерности, фактори и условия, определящи невероятните и разнообразни природни картини на сушата. По достъпен начин е интерпретирана актуалната географска информация; коментирани са съвременните научни идеи, хипотези и теории; изказани са авторски виждания по отделни теми. Информацията за всеки континент е поднесена в две части: обща и регионална, като за илюстриране на текста са използвани повече от 1500 цветни фотографии, над 400 карти, диаграми и схеми, част от които са от личния архив на авторите.

Премиерата събра стотици фенове на знанието, които преди и след официалната част се редяха на опашка да си закупят книгата. Ако и вие искате да притежавате това ценно издание може да го закупите в двата дни на Българския географски фестивал (22-23 април 2023 г.) или да направите поръчка от сайта на Географ БГ (или по e-mail: [email protected]).

А както традицията повелява във вечерта на представянето авторът раздаваше автографи без почивка. Разбира се, за този ценен подпис гостите чинно изчакаха своя ред, за да могат да поздравят доц. Димитър Желев и да се снимат с него.

Препълнена зала аплодира новата книга на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев - „Природна география на континентите“ (видео)
©MediaBricks.bg

Във видеото, излъчено от Географ.БГ онлайн, може да видите как премина представянето на книгата: