Наука

Преди 94 години е открита планетата джудже Плутон

Преди 89 години е открита планетата джудже Плутон

Днес се навършват 94 години от откриването на Плутон. Планетата (по-късно категоризирана като планета джудже) е уловена от астронома Клайд Томбо на 18 февруари 1930 г., докато сравнява две фотографски плаки, направени на 23 и 29 януари същата година. Плутон е планета джудже, която обикаля около Слънцето за 248 години. Това значи, че от откриването й досега тя не е изминала дори половината от пътя по орбитата си.

Тя носи името на римския бог Плутон, но то е избрано така, че да съдържа инициалите на астронома Пърсивал Ловел, който предсказва съществуването на планета отвъд орбитата на Нептун. Името „Плутон“ е предложено от Виниша Бърни – единадесетгодишно момиче от Оксфорд, Англия. До 24 август 2006 г. Плутон се смята за деветата планета от Слънчевата система.

Масата на Плутон е около 0.24 % от земната, а диаметърът му е едва 2370 км. Той е по-малък и по-лек от седем спътници на други планети: Ганимед, Титан, Калисто, Йо, Луната, Европа и Тритон. Плутон е покрит с около 98 % азотен лед с примеси метан и въглероден оксид. Едно денонощие се равнява на 6 земни дни, 9 часа и 17 минути – за толкова време той прави пълна обиколка около оста си. По-бавна от Плутон е единствено Венера.

В средата на XX век е установено, че блясъкът на Плутон се променя с период 6,4 дни. През 1978 г. американският астроном Кристи обръща внимание, че фотографският образ на планетата е удължен и голямата ос на образа се върти със същия период. След време се изяснява, че това удължаване на образа се дължи на спътник, разположен много близо до планетата. Спътникът е наречен Харон (по името на лодкаря от гръцката митология, превозващ душите на умрелите през реката Стикс в царството на мъртвите). Той се намира на разстояние около 20 000 км от планетата и има диаметър около 1200 км, т.е. сравнително близък до този на Плутон.

За разлика от орбитите на осемте планети от Слънчевата система, които почти съвпадат с т.нар. равнина на еклиптиката, тази на Плутон е наклонена под ъгъл от 17 градуса спрямо нея. Освен това тя е и силно елиптична, в резултат на което в определен период от въртенето си около Слънцето Плутон се намира по-близо до него отколкото Нептун.