Наука

Преди 37 години Voyager 2 достига планетата Уран (видео)

Преди 37 години, на 24 януари 1986 година, Voyager 2 се намира в най-близката си точка до Уран (на 81 800 км разстояние) и става първият апарат, направен от човека, достигнал тази планета. Космическият апарат на НАСА е първият, прелетял покрай четирите планети гиганти в Слънчевата система. Пътешествието на Voyager 2 започва на 20 август 1977 година и вече се намира в междузвездното пространство, но мисията му още не е приключила.

Досега апаратът спомогна за доста научни открития и достижения. С Voyager 2 са изучавани магнитосферите на Уран и Нептун, и характеристиките им. Апаратът е открил 22 нови луни – 3 на Юпитер, 3 на Саурн, 10 на Уран и 6 на Нептун. Също така е наблюдавал активен вулканизъм на Йо, гейзерите на Тритон, пръстени около Юпитер, детайли за сатурновите пръстени и два нови пръстена около Нептун както и съществуването на големи бури на Нептун.

НАСА официално: 41 години след излитането си Voyager 2 навлезе в междузвездното пространство (видео)

Мисията му все още продължава, въпреки че той се намира на около 18 милиарда километра от Земята (в началото на 2019-а).

На информацията от апарата, която се движи със скоростта на светлината, са нужни около 16,5 часа, за да достигне до нашата планета (за сравнение – светлината от Слънцето идва за 8 минути). На борда си Voyager 2 има няколко уреда, които предшественикът му в междузвездното пространство Voyager 1, не е имал. С тяхна помощ учените ще получат по-пълна и точна представа за частиците и „природата“, през които преминава апарата отвъд хелиосферата.

НАСА официално: 41 години след излитането си Voyager 2 навлезе в междузвездното пространство (видео)

Двата апарата обаче все още са далеч от това да напуснат Слънчевата система, уточняват учените от НАСА. За нейна външна граница се смяна Облакът на Оорт, събрал малки тела, който са под макар и слабо гравитационно влияние от Слънцето. Размерът на тази зона не е точно определена, но се смята, че на Voyager 1 и Voyager 2 ще са им нужни 300 години, докато го достигнат и около 30 000 години, докато излезе от него.

Предшественикът му Voyager 1 не успя да достигне до шестата планета, тъй като след Сатурн се отклони от траекторията си и пое към междузвездното пространство. През декември 2011 г. той напусна хелиосферата, като така стана първият земен апарат, озовал се в хелиопаузата, която отделя Слънчевата система от междузвездното пространство. Сега това се очаква да се случи и с Voyager 2. Според НАСА на двата апарата има радиоизотопни термоелектрически генератори, които ще им позволят да предават информация към Земята до 2027 г.