Наука

На 24 януари 2004 г. Opportunity кацна на Марс и работи 15 години, изминавайки 45 км на Червената планета (видео)

Преди 15 години ровърът на НАСА Opportunity кацна на Марс

Преди 20 години – на 24 януари 2004 г., роувърът на НАСА Opportunity кацна успешно на Марс. Марсоходът, който е с размер на голф-количка,  е бил проектиран да измине 1 006 метра на Червената планета и да работи 90 марсиански дни. Вместо това Opportunity изминава над 45 километра и работи почти 15 години до 10 юни 2018 г.

Сбогом, Opportunity! И благодарим за всичките изследвания на Марс (видео)

На 13 февруари 2019 година НАСА официално обяви, че мисията му е завършена, след като повече от 8 месеца не успя да осъществи връзка с роувъра. През юни 2018-а страховита прахова буря премина над марсохода, докато той се намираше в долината Perseverance. Тя бе достатъчно силна, за да покрие с прах голяма част от Марс и дълго време пречеше на слънчевата светлина да достига до повърхността на планетата.

От НАСА обявиха, че краят на мисията му е празник на много негови постижения. Едно от най-важните открития апаратът прави 6 месеца след като стъпва на повърхността. А именно, че на Марс със сигурност е имало вода! За първи път той изготвя топлинен профил на марсианската атмосфера, както и набавя доста нова информация относно естествените сателити на планета – Фобос и Деймос. Също така марсоходът е изпратил повече от 225 000 снимки, които са достъпни онлайн.

„Петнадесет години на повърхността на Марс е свидетелство не само за великолепна машина за изследване, но и за талантливия екип зад него“, казва Джон Калас, ръководител на проекта в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

На 15 февруари 2018-а Opportunity изпрати до Земята снимка на залязващото Слънце.  Това беше неговият 4999 залез на Червената планета:

Opportunity

През септември 2018-а космическият апарат на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) е успял да заснеме Opportunity от височина 267 километра. Квадратчето, което е отбелязано на снимката е с широчина от 47 метра.

НАСА засне Opportunity от орбита около Марс, но още няма сигнал от марсохода