Технологии

Panasonic пусна LUMIX BGH1 – безогледален 4K фотоапарат тип „бокс камера“ за излъчване на живо (видео)

Panasonic пусна LUMIX BGH1 - безогледален 4K фотоапарат тип „бокс камера“ за излъчване на живо (видео)

Тази есен Panasonic пусна първия си цифров безогледален фотоапарат от типа „бокс камера“ DC-BGH1. Базиран на системния стандарт Micro Four Thirds, новият LUMIX BGH1 се отличава с висока мобилност, съвместим е с обширна гама от сменяеми обективи и притежава най-доброто от всички технологии, разработени от Panasonic в процеса на създаването на професионални кинокамери, видеокамери и на цифровите фотоапарати от серията LUMIX GH. На фона на нарастващото използване на поточно предаване, допълващо традиционното телевизионно излъчване, Panasonic предлага LUMIX BGH1, лесен за инсталиране фотоапарат с широки възможности за надграждане и съвместна работа с няколко фотоапарата.

Panasonic пусна LUMIX BGH1 - безогледален 4K фотоапарат тип „бокс камера“  за излъчване на живо (видео)

Новият LUMIX BGH1 използва 10.2-мегапикселов Live MOS заснемащ сензор с технология Dual Native ISO и процесор Venus Engine. Технологията Dual Native ISO е заимствана от професионалните камери Varicam на Panasonic. Тя използва две отделни схеми с различна първоначална ISO чувствителност. При традиционните заснемащи сензори, които имат само с една първоначална ISO чувствителност, шумът в образа нараства с увеличаването на светлочувствителността на фотоапарата.  При заснемащия сензор с технология Dual Native ISO генерирането на шум се минимизира чрез избор на оптималната схема със съответната чувствителност, още преди процеса на усилване. В резултат на това, фотоапаратът предлага възможност за запис с максимална светлочувствителност ISO 51200.

LUMIX BGH1 може да извършва вътрешен запис на 4:2:0 10-bit C4K/4K 60p/50p видео. Фотоапаратът записва видео със специална гама-крива, съвместима с ITU-R BT.2100 и сега потребителите могат да изберат настройката Hybrid Log Gamma (HLG) от Photo Style. При HLG е наличен и режим на C4K/4K HEVC/H.265 запис с ниска побитова скорост.

Функцията V-Log L е инсталирана фабрично. Тя разширява динамичния диапазон до 13 стопа. Предвидена е и възможност за извеждане на C4K/4K 4:2:2 10-bit видео през HDMI.

Използването на VFR (Variable Frame Rate) позволява запис на видео със забавен или ускорен каданс при резолюция C4K/4K (60 кадъра в секунда, максимум 2.5 пъти по-бавно при 24p) или FHD (240 кадъра в секунда, максимум 10 пъти по-бавно при 24p)*. Минималната кадрова честота при запис на видео с ускорен каданс е 2 кадъра в секунда.

LUMIX BGH1 също така използва модерна технология с изкуствен интелект, която открива специфични обекти – хора и бързо движещи се животни, включително кучета, котки и птици. Специално за хората, освен око, лице и тяло, технологията за разпознаване в реално време отчита вече и главата, за да осигури още по-прецизно фокусиране. Фотоапаратът продължава да следи обекта, дори ако той/тя се движи бързо, обръща се с гръб към фотоапарата, накланя си главата или се отдалечава от фотоапарата.

Panasonic пусна LUMIX BGH1 - безогледален 4K фотоапарат тип „бокс камера“  за излъчване на живо (видео)

LUMIX BGH1 използва нова конструкция за отвеждане на топлината, осигуряваща ефективно охлаждане и възможност за неограничен запис на видео. Шасито на тялото му е изработено от алуминий и магнезиева сплав, съчетаващи голяма здравина и ниско тегло.

LUMIX BGH1 е лек и компактен фотоапарат от типа „бокс камера“. Той е съвместим с технологията PoE+ (Power over Ethernet+), благодарение на което се инсталира много лесно както физически, така и електрически. Възможно е управление на максимум 12 комплекта фотоапарати LUMIX BGH1*1 с помощта на компютърния софтуер LUMIX Tether for Multicam*² на Panasonic. А чрез бъдеща актуализация на фърмуера ще се поддържа и IP поточно предаване по кабел (RTP/RTSP).

В допълнение към USB 3.1 Type-C порта са предвидени 3G-SDI и HDMI Type-A терминали, които могат да се използват за едновременно извеждане на сигнали. Нещо повече, функциите Genlock IN и Timecode IN/OUT за синхронизиран видео запис от различни ъгли дават възможност за изграждане на модулни системи с външни монитори, платформи и карданни окачвания от други производители.

LUMIX BGH1 е оборудван с два слота за SD карти, поддържащи функциите Резервен (Backup) запис и Щафетен (Relay) запис.