Технологии

Panasonic представи нов компактен и лек телеобектив LUMIX S за портретна фотография

Panasonic представи нов компактен и лек телеобектив LUMIX S за портретна фотография

Panasonic представи нов телеобектив с широка бленда, фиксирано фокусно разстояние и средно телефото LUMIX S 85mm F1.8 (S-S85), който подобрява портретната фотография с красивия си боке ефект. Компанията ще пусне четири обектива с широка бленда F1.8, базирани на монтажната система L-Mount за серията пълноформатни (Full-frame) цифрови безогледални фотоапарати със сменяема оптика LUMIX S, а този 85-милиметров F1.8 обектив е първият от тях.

Panasonic представи нов компактен и лек телеобектив LUMIX S за портретна фотография

Четирите F1.8 обектива се характеризират с еднакви размери и еднакво разположение на органите за управление, което осигурява значително практическо предимство при използването им. Например, когато фотоапаратът е закрепен на карданен механизъм, обективите се сменят бързо и лесно, с минимално регулиране на елементите на окачването. Също така, благодарение на еднаквия диаметър на резбата, могат да се използват едни и същи филтри. С високата си мобилност, осигурена от компактните размери и ниското тегло, обективът LUMIX S 85mm F1.8 е подходящ и за моментални снимки.

Състояща се от 9 елемента в 8 групи, оптичната схема на обектива съдържа две ED (Extra-low Dispersion) лещи, които ефективно намаляват надлъжната хроматична аберация и хроматичната аберация на увеличението. За постигане на характерния за обективите Panasonic S красив боке ефект, LUMIX S 85mm F1.8 осигурява възможност за плавна градация на разфокусирането, от най-рязко фокусираната част към съседните зони на изображението, както и плавен, кръгъл боке ефект без винетиране при точковите светлинни източници. Обективът LUMIX S 85mm F1.8 също така има и много изразително превъзходство по отношение на видеозаписа. Той е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане, което е характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки.

Със своите компактни размери и ниско тегло от само 355 грама, LUMIX S 85mm F1.8 се отличава с изключително висока мобилност. Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски*, осигурява добра преносимост и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори при минус 10 градуса. Диаметърът на резбата за филтри е 67 mm, а диафрагмата е с 9 ламела, формиращи кръгъл отвор.

В допълнение към четирите обектива с широка бленда F1.8, в процес на разработка е и 70-300mm варио телеобектив за по-нататъшно разширяване на гамата обективи от серията LUMIX S. Panasonic и системният алианс L-Mount се ангажират с разработването и по-нататъшно разширяване на продуктовата гама на L-Mount обективите, за да задоволят напълно нуждите на своите клиенти.