Технологии

Panasonic представи най-новия си цифров безогледален фотоапарат – LUMIX GH6

Panasonic представи най-новия си цифров безогледален фотоапарат - LUMIX GH6

Днес Panasonic представи LUMIX GH6 – най-новия водещ модел в серията цифрови безогледални фотоапарати LUMIX G. Той предлага възможност за запис на 5.7K 30p видео във формат ProRes 422 HQ или ProRes 422, оборудван е с нов високопрецизен 5-осев жиросензор и нов алгоритъм за постигане на стабилизация, и с нов 25.2-мегапикселов Live MOS заснемащ сензор. GH6 ще се предлага от март 2022 г. за 2 199.99 евро само за тялото или от 2 799.99 евро за комплект, включващ 12-60 mm обектив.

Panasonic представи най-новия си цифров безогледален фотоапарат - LUMIX GH6

LUMIX GH6 също така предлага възможност за 4:2:2 10-bit Cinema 4K 60p вътрешен запис, както и за едновременно извеждане на 4:2:2 10-bit Cinema 4K 60p видео през HDMI.

Предвидена е и възможност за запис на 4:2:0 10-bit 4K 120p видео (еквивалентно на 5x забавен каданс) и 4:2:2 10-bit FHD 240p HFR (High Frame Rate) видео със звук, за да се даде възможност за впечатляващо изразяване, като например увеличаване на скоростта. А записът на FHD VFR (Variable Frame Rate) видео с максимум 300fps (еквивалентно на 12.5x забавен каданс) позволява пресъздаването на динамични движения на обекта.

Прегряването е фатален проблем при продължителния видео запис, особено когато разделителната способност и честотата на кадрите са увеличени, но LUMIX GH6 постига неограничено време за запис на видео чрез оптимизиране на разсейването на топлината с помощта на вентилаторен механизъм за принудително охлаждане.

За лесно и качествено снимане от ръка, LUMIX GH6 е оборудван с нов високопрецизен 5-осев жиросензор и нов алгоритъм за постигане на стабилизация със 7.5 стопа от Body I.S. (Стабилизатор на образа в тялото) и Dual I.S.2 (Двоен стабилизатор на образа).

5-осевият Dual I.S.2 (Двоен стабилизатор на образа) работи неусетно при запис на видео за заснемане на красиви и приятни за гледане кадри. Той извършва подходящата компенсация, в зависимост от вида на заклащането, като прецизно преценява причината за него – дали е генерирано от панорамиране, накланяне или треперене на ръката. Стабилизаторът на образа в тялото компенсира заклащането на фотоапарата, дори когато се използва сменяем обектив без оптичен стабилизатор на образа (например механичен кинообектив).

За първи път при Micro Four Thirds фотоапаратите LUMIX G, LUMIX GH6 е оборудван с технологиите V-Log/V-Gamut за осигуряване на висок динамичен диапазон и широка цветова гама. V-Log създава много плавно изображение, като същевременно запазва цялата информация за цветовете в него. Това означава, че се осигурява по-високо ниво на възпроизвеждане, когато изображенията се използват в процеса на постпродукцията. Live MOS сензорът на LUMIX GH6 постига широка цветова гама, известна като V-Gamut – оптималното цветово пространство на GH6, много по-широко от BT.2020.

Потребителите ще се насладят на впечатляващо точното възпроизвеждане на цветовете на GH6, с фини градации от тъмните до силно осветените зони и прецизен контрол на цветовите данни при постпродукция.

LUMIX GH6 заимства доказаната колориметрия от кинокамерите VariCam на Panasonic. По подразбиране във фотоапарата са налични V709 LUT (Look Up Table) таблици на съответствие с Rec.709 стандарт. Видео с приложени LUT таблици на съответствие може да се гледа не само на живо, но и при възпроизвеждане с помощта на функцията V-Log View Assist, като в допълнение към конвенционалните .VLT таблици на съответствие, могат да се приложат и .CUBE таблици на съответствие.

LUMIX GH6 предлага значителни подобрения по отношение на аудио записа, като дава възможност за 4-канален 48kHz или 96kHz 24-bit  запис когато е свързан XLR микрофонен адаптер. Това осигурява по-голяма гъвкавост при снимане на открито, например, където има множество аудио източници, или когато записвате резервен звук. Възможен е и 2-канален 48kHz 24-bit запис с вградения микрофон, както и 2-канален 96kHz 24-bit запис на звук с висока резолюция * с външен микрофон.

Каналът, който се използва за слушалки, може да се превключва по време на запис, а аудио менютата могат да бъдат достъпни директно чрез функционален бутон в горната част на фотоапарата за лесна проверка на звуковото ниво. За свързване на външен микрофон е предвиден Φ3.5mm стерео жак.

Panasonic представи най-новия си цифров безогледален фотоапарат - LUMIX GH6

LUMIX GH6 предлага множество практични функции. Предвидени са различни настройки в менюто Photo Style, включително предварителни Cinelike гама настройки. Например, “Cinelike D2” и “Cinelike V2” имат характеристики, подобни на гама настройките за филмово производство.

Новото при LUMIX GH6 е Safety Zone Marker (Маркер на безопасната зона), който маркира 95%, 90% или 80% зона за запис, за да можете да предвидите безопасна зона за композицията и за субтитрите. Индикацията Center Marker (Централен маркер) вече ви позволява да изберете и вида на изобразявания маркер. А при настройката на цветната температура стойностите по Келвин вече могат да се показват на екрана за запис.

С фотоапарата може да се прави Time Lapse (Интервален) 4K 60p видео запис. С функцията Exposure Leveling (Изравняване на експонацията) експонацията се настройва автоматично, за да се предотвратят големи промени в яркостта между съседните кадри и да се получи равномерен интервален запис.

Функцията MF Assist (Асистент за ръчен фокус), която уголемява точката на фокусиране, вече е налична и при видео запис*. Тя позволява на потребителя да увеличи екрана до 6 пъти, за да провери фокуса. Използването на AF-ON или докосването на екрана в режим MF Assist задейства автоматично фокусиране върху избраната област – също възможно по време на запис.

Panasonic разработи нов 25.2-мегапикселов Live MOS заснемащ сензор без нискочестотен изглаждащ филтър LPF (Low-Pass Filter). Сензорът се отличава с висока разделителна способност и високоскоростно отчитане на сигнала, което редуцира проблема с „падащия затвор“ (rolling shutter) и постига широк динамичен диапазон.

Новият процесор Venus Engine също използва усъвършенствани технологии за обработка на изображенията с цел пресъздаване на реалистични образи с висока резолюция и богати цветове, което е отличителен белег на фотоапаратите LUMIX.

Комбинацията от новия усъвършенстван заснемащ сензор и новия процесор прави възможно пресъздаването на по-ясни образи, дори при висока разделителна способност 25.2-мегапиксела и по-ниска минимална ISO чувствителност от ISO 100 [Снимки: ISO 50(Разширена) – 25600 / Видео: ISO 50(Разширена) -12800].

LUMIX GH6 е оборудван с 3.0-инчов монитор със свободен ъгъл, сензорно управление, екранен формат 3:2 и висока резолюция от 1840K точки. При въртене/регулиране на ъгъла на монитора не се причиняват смущения и неудобство в работата, дори когато са свързани HDMI кабел и USB кабел.

За осигуряване на високопрецизно фокусиране, при LUMIX GH6 са предвидени редица практични функции за ръчен фокус. Потребителите могат да изберат нелинейна или линейна настройка на гривната за фокусиране. При нелинейна настройка фокусът се измества променливо в зависимост от скоростта на въртене на гривната за фокусиране. При линейна настройка фокусът се измества с фиксирани интервали в зависимост от това до каква степен е завъртяна гривната. Чувствителността при линейната настройка (степента на изместване на фокуса при завъртане) може да се настрои между 90 и 360 градуса на интервали от 30 градуса, за да се постигне желаната работа на фокуса.

Live View визьорът с 3680k точки и коефициент на увеличение 0.76x използва високоскоростен OLED дисплей с много добра видимост, за да даде възможност за заснемане дори на бързо движещи се обекти с фини детайли. Контрастът на дисплея е много висок (приблизително 10 000:1), благодарение на което обектите се изобразяват с фини градации и висока чистота в целия обхват на кадъра.

С високоскоростното отчитане на сигнала от новия заснемащ сензор и голямата изчислителна мощност на новия процесор Venus Engine, LUMIX GH6 осигурява висока скорост на снимане в серия – 75 кадъра в секунда с 25.2 мегапиксела резолюция, AFS автофокус и електронен затвор. По-високата скорост на отчитане на сигнала от сензора също така редуцира проблема с „падащия затвор“ (rolling shutter) и улавя изображенията по-бързо, отколкото човешкото око може да ги асимилира.

За да бъде достатъчно здрава и да издържи на тежката професионална употреба, основната конструкция на GH6 е изградена от предна и задна рамка от лята магнезиева сплав. Фотоапаратът е не само устойчив на водни пръски, но и прахоустойчив и устойчив на замръзване до -10 градуса по Целзий. Затворът също е изключително надежден, като е проектиран за около 200 000 работни цикъла. Бутон за запис Rec има както в горната, така и в предната част на фотоапарата, което улеснява стартирането и прекратяването на записа, дори при снимане от нисък ъгъл или през рамо.

LUMIX GH6 е оборудван с два слота за карти. Картата CFexpress (тип B) поддържа вътрешен запис на видео с висока побитова скорост 800 Mbps или повече, включително запис на 5.7K 30p ProRes 422 HQ и C4K 60p ALL-I. Картата SD Memory Card UHS II V90 поддържа вътрешен запис на видео със скорост до 600 Mbps. Двата слота дават възможност за извършване на Щафетен запис (Relay Recording), Резервен запис (Backup Recording) или Разпределен запис (Allocation Recording) при използване на SD карта и CFexpress карта.

Като основен конектор се използва HDMI терминал от Тип A. Освен това, с фотоапарата е предоставен кабелен държач, който предотвратява нежеланото изключване на HDMI/USB кабелите и повреда на конекторите. LUMIX GH6 поддържа USB 3.2 Gen 2 за високоскоростен запис и четене. За удобството на потребителите, батерията с висок капацитет от 2200 mAh може да се зарежда чрез променливотоково захранване или USB. Също така тя отговаря на спецификацията USB PD (Power Delivery), когато се използва със съответното зарядно устройство DMW-BTC15 (продава се отделно). LUMIX GH6 също така поддържа Time Code IN/OUT (Вход/изход за времеви код) за синхронизация чрез синхро-терминала за светкавицата, BNC кабел и предоставен BNC преходник. Синхронизацията по времеви код значително улеснява нелинейния монтаж на заснетите материали с различни фотоапарати.