EnteR

Orange Books: Не съди книгата по корицата!

Orange Books: Не съди книгата по корицата

В Международния ден на хората със Синдром на Даун нашите приятели от Orange Books стартират една прекрасна кампания. „Не съди книгата по корицата“ застава рамо до рамо с HelpKarma в подкрепа на инициативата „И аз съм тук… и имам нужда от теб“, която има за цел да изгради първия за България център за деца със синдром на Даун.

Orange Books разказват защо избраха българското издание на „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд да бъде техният принос в тази кампания:

Нашият разказ започва в края на 2017 година, а онези от вас с по-добра памет веднага ще се сетят, че това е времето, когато от печат излезе „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд. Чакахме този момент много дълго време. От все сърце го чакахме и нямахме търпение да хванем в ръка книгата, за която, вярвайте ни, вложихме не само много време и усилия, но и много притеснения и тревоги, за които смятаме, че няма нужда да ви разказваме допълнително. Сега обаче искаме да си представите ужаса, който ни смрази, когато по-късно разбрахме, че има фабричен дефект при печата на корицата и част от изображението на нея се рони. Веднага поръчахме нов тираж, който да бъде отпечатан по друга технология, която, за наше щастие, се оказа качествена. Извинихме се на читателите си, заменихме екземплярите на онези, които се свързаха с нас, а останалите, онези, които са определени като „дефектни“, запазихме, защото всъщност това беше единственият им проблем – ронещото се изображение на корицата. Отвътре книгата си беше чудесна – страхотен превод на Надежда Розова, прецизна редакция на Надя Баева, внимателни корекции, дело на Ива Колева, качествена хартия, шити страници… Как можехме да бракуваме тираж от роман, който има частичен проблем само с външния си вид. Трябваше ли да съдим книгата по корицата? (А корицата е красива, виждали сте я и знаете колко добре се справи Живко Петров.)

Зачакахме. Започнахме да мислим какво да правим с „дефектните“ екземпляри, като искахме да е нещо смислено, нещо с цел и кауза. Така, година по-късно, съдбата ни срещна с HelpKarma и тяхната кампания за събиране на средства за изграждане на център за деца със синдром на Даун. Деца, които са обречени цял живот да са жертва на предразсъдъци, деца, които винаги ще са потърпевши, че „корицата“ им не е като на останалите. Веднага усетихме, че това е и наша кауза, затова решихме да пуснем за продажба „дефектните“ екземпляри от книгата и да дарим цялата печалба от тях за кампанията… Книгата може да закупите от линка по-долу, а ако желаете да дарите допълнително за каузата, може да го направите лесно чрез платформата на HelpKarma.

Да, корицата на книгата, която ще си закупите, не е съвършена. Но кой е в крайна сметка?

Не съдете книгата по корицата. Не съдете хората по външния им вид, диагнозата или етикета. Дайте им шанс. Помогнете им.

Поръчай продукта тук.

Повече за кампанията тук.