EnteR Наука

Очаквайте скоро: „Песента на титаните: история за динозаври“ на Владимир Николов

Очаквайте скоро: „Песента на титаните: история за динозаври“ на Владимир Николов

Само след седмица първата българска книга, разказваща от първо лице как се търсят динозаври в България, ще излезе на пазара. „Песента на титаните: история за динозаври“ на палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов от Националния природонаучен музей към БАН ще ни потопи в истинско научнопопулярно приключение и ще надникнем в работата на българските палеонтолози на терен. Към всичко това има много авторски художествени реконструкции на динозаври, изключително детайлен терминологичен речник и не на последно място – епилогът на книгата е написан лично от световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати. Затова не пропускайте да си вземете книгата от магазина на Национален природонаучен музей–БАН от 10 май, а от 11 до 14 май книгата ще бъде налична и на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк. А безценният бонус за всеки, който си купи книгата, е, че така директно подпомага работата на учените от Националния природонаучен музей.

„Песента на титаните: история за динозаври“ е научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън, състояла се през 2020 г. Чрез разказ от първо лице, който носи пътеписен елемент, на разбираем език Владимир Николов представя естеството на палеонтологичната работа, основите на методите и анализите, които използват учените, за да изследват древното минало на живота и на планетата, както и проблемите, с които се сблъскват хората у нас, избрали палеонтологията за свой житейски път. За да бъдат пояснени научните термини и понятия е изготвен детайлен терминологичен речник, а над 30 снимки от работата на терен, диаграми и авторски художествени реконструкции на динозаври и други древни животни, илюстрират текста.

„От дете искам да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а много и различни книги. Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта.

Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда, но благодарение на творческия подтик на MediaBricks.bg и на подкрепата на Национален природонаучен музей, първата ми книга, озаглавена „Песента на титаните: история за динозаври“, ще види бял свят съвсем скоро“, споделя авторът Владимир Николов.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов, проф. Марлена Янева, гл. ас. Латинка Христова и гл. ас. Дочо Дочев.