Технологии

Nikola съди Tesla за 2 млрд. долара заради патенти

Nikola

Nikola Motor Company e основана през 2014-а с цел да произвежда камиони и високопроходими джипове, захранвани с водород и електричество. Tesla е компания на Илън Мъск – рок звездата на съвременните технологии, която освен коли реши да прави и камиони на ток. Колкото и иронично да звучи заради имената им, Nikola подаде иск срещу Tesla за 2 млрд. долара в съда в Аризона. Малката компания твърди, че подчинените на Мъск са копирали техни патенти и дизайн, за да направят електрическия си камион.

Nikola Motor Company направи своя дебют на пазара през 2016-а с камион и 4х4 возило. От тогава те работят върху второ поколение превозни средства за суша и за вода изцяло задвижвани от електричество. Проблемът е, че те смятат Tesla за крадци на дизайна им. Делото е заведено за такава колосална сума, защото заради объркването на потенциалните купувачи от Tesla, като са им причинили огромни загуби от нереализирани продажби.

TeslaTesla от своя страна не са се напрегнали много от това дело. Пред The Verge от компанията са коментирали, че Nikola очевидно нямат никакви основания за подобен иск.

Това дело не е и първото им спречкване в съда. Преди време имаха заяждания и заради избора на Nikola за име на компанията при положение, че второто име на известния изобретател се ползва от… Tesla.