Наука

НАСА обяви край на историческата мисия на хеликоптера си на Марс след 72 успешни полета

НАСА обяви край на историческата мисия на хеликоптера си на Марс след 72 изпълнени успешни полета

След много исторически успехи дойде краят на едно епично научно приключение – мисията на хеликоптера на НАСА на Марс. Мисията на малкия хеликоптер “Инджинюъти” надвиши всички очаквания. Хеликоптерът обаче няма да лети повече над Червената планета заради проблем, възникнал по време на 72-ия му полет там, обяви НАСА, цитирани от БТА

НАСА обяви край на историческата мисия на хеликоптера си на Марс след 72 изпълнени успешни полета

“Това, което Инджинюъти” постигна превишава с много повече онова, което ние мислехме, че е възможно”, подчерта  ръководителят на НАСА Бил Нелсън. “Хеликоптерът проправи пътя към бъдещи полети в нашата Слънчева система”, допълни той.

“Инджинюъти” стана през 2021 г. първият моторизиран апарат, който изпълнява полет на друга планета. По този начин той доказа, че е възможно да се лети в марсианския въздух, чиято плътност е еквивалентна само на 1 процент от тази на земната атмосфера, отбелязва Франс прес.

Първоначално хеликоптерът трябваше да лети само пет пъти, но представяйки се добре по време на тези полети, мисията му беше удължена.

По време на неговия 72-и полет, миналата седмица, хеликоптерът е достигнал височина от 12 метра, но връзката с него рязко е прекъснала малко преди неговото кацане. На следващия ден тя е била възстановена, но екипите на НАСА са констатирали няколко дни по-късно, че има щети по една от перките на ротора.

НАСА обяви край на историческата мисия на хеликоптера си на Марс след 72 изпълнени успешни полета

“Проучваме варианта една от перките да е ударила повърхността на планетата”, заяви Бил Нелсън.

Хеликоптерът вече не е способен да лети, потвърди и НАСА в изявление, като уточни, че причините за прекъсването на комуникацията с машината все още се проучват.

По време на 71-ия си полет “Инджинюъти” е трябвало да кацне по спешност, уточни НАСА. Следователно полет 72 е бил планиран да е кратък, така че да позволи на екипа на НАСА да установи по-добре на кое място се намира машината.

Хеликоптерът тежи само 1,8 килограма и прилича по-скоро на голям дрон. Общо той прекоси около 17 километра и летя на височина до 24 метра. Общата продължителност на всички полети на машината е над 2 часа

“Инджинюъти” пристигна на Марс през февруари 2021 г. заедно с роувъра “Пърсивиърънс”, чиято мисия е да търси следи от минал микробен живот на Марс.

“Инджинюъти” успя да изиграе ролята на въздушен разузнавач, който да направлява своя колесен спътник на Марс. Роувърът е много далеч от хеликоптера сега, за да се опита да отиде при него и да го заснеме, уточни НАСА.

Продължителността на живота на хеликоптера се оказа забележителна, предвид това че той трябваше да оцелява в ледените марсиански нощи, като се загрява благодарение на слънчеви панели, зареждащи неговите батерии през деня.

Американската космическа агенция работи по друг проект за летяща машина в рамките на мисията “Драгонфлай” с дестинация най-голямата луна на планетата Сатурн – Титан, припомня Франс прес.