EnteR Образование Олимпийци

Над 470 ученици от 17 държави ще участват в Международния турнир по информатика IATI Шумен 2024

15 медала за България от престижния Международен есенен турнир по информатика IATI

На 16 април се открива Международният турнир по информатика IATI. За участие в него са регистрирани 477 ученици от 17 държави. Домакин на IT надпревара е Шумен, а организатори са община Шумен, Шуменският университет и Школа А&Б. IATI ще продължи до 21 април, като състезателните дни са 19 и 20 април. Припомняме, че Международният турнир по информатика в Шумен се провежда за първи път през 2009 г. по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев.

IATI е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Своите знания ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като участниците от Беларус, Русия и Татарстан ще се състезават под неутрален флаг. Като от големите сили в информатиката отсъстват само Китай и САЩ.

Шуменските участници са 41, сред които са Даниел Койнов, Серкан Рашид, Симона Христова, Весела Николова, Нермин Идириз, които са част от националните отбори на България.

За организацията на престижната надпревара днес на пресконференция говориха Бисерка Йовчева, зам.-ректорът на ШУ Станимир Железов, Даниела Савчева, директор на дирекция „Образование” в община Шумен.

„Този турнир, който е известен като международния есенен турнир, от тази година се нарича Международен турнир по информатика за напреднали. Причината за смяната на името и времето на провеждане са сондажи с представители на различни държави, като всички се обединиха около идеята състезанието да се провежда през пролетта и да се използва за селекция на националните отбори на страните”, обясни Бисерка Йовчева и допълни, че и тази година турнирът се очертава да е на много високо ниво.

„Турнирът е много ценен в някои държави и за медалистите се отпускат стипендии след това. Той е единственият, който позволява да се срещат силни и не толкова силни състезатели и то в две възрастови групи. За съжаление, той не е включен в календара на Министерството на образованието и науката в България”, каза още Йовчева.

Тя обясни, че надпреварата ще се проведе по хибриден начин, т.е. и присъствени, и онлайн. Това се налага заради факта, че за някои участници, например от Перу, е трудно да организират пътуване до България. 135 от регистрираните ще са тук в Шумен, останалите ще решават задачи на специален сайт-площадка. Утвърдени са строги правила за феър плей – ще се записва участието на всеки състезател, след което записът ще се публикува

Бисерка Йовчева благодари на община Шумен, която е осигурила 15 000 лв. за организацията на турнира, помага и с наградите и логистиката. От името на общината Даниела Савчева пожела успех на надпреварата и на участниците.

Домакин на същинското присъствено състезание ще е Шуменският университет. „За нас е чест, че сме партньор на този турнир. Важно е този турнир да се развива и да става все по-силен и за това с удоволствие се включваме в организацията и провеждането му”, заяви зам.-ректорът на ШУ Станимир Железов.

Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д-р Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет. Дългогодишен партньор на IATI е Мусала Софт. Медийни партньори са Общински медиен център – Телевизия Шумен, Радио Шумен, БТА – Шумен, Шмоко.бг, Шум.бг, 24 Шумен, Шумен Онлайн, За Шумен, Радиан.бг и MediaBricks.bg.

Златни спонсори на събитието са „Алкомет” АД и “Автомагистрали – Черно море” АД – Шумен, сребърни  Нетпик, Софтуни и Владимир Йолов.