EnteR Наука

Националният институт по метеорология и хидрология с Ден на отворените врати на 23 март

Националният институт по метеорология и хидрология с Ден на отворените врати на 23 март

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще отбележи на 22 и на 23 март – Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията, съобщиха от НИМХ. За отбелязване на професионалните празници НИМХ, заедно със своите филиали във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, и хидрометеорологичните обсерватории в страната, организира на 23 март Ден на отворените врати.

Тази година Световният ден на водата – на 22 март, е посветен на приноса – индивидуален и общностен, за ускоряване на промените, чрез които да се разреши съществуващата криза с водоснабдяването и канализацията. “Това е въпрос, който засяга всички ни. Вие и вашето семейство, училище и група от съмишленици можете да допринесете за напредъка, като промените начина, по който използвате, консумирате и се отнасяте към водата в живота си”, подчертават учените от НИМХ.

През 2023 г. се навършват 150 години от създаването на Международната метеорологична организация и това е повод нейният приемник Световната метеорологична организация да апелира за инициативи в цял свят, които да насочат вниманието върху развитието на метеорологията през годините. Във фокуса на юбилейното отразяване, което е планирано за през цялата година, ще бъдат постиженията от миналото, достигнатият напредък и потенциалът, заложен в бъдещето. Затова и мотото на Световния ден на метеорологията тази година е: “Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията”.

За отбелязване на професионалните празници НИМХ, заедно със своите филиали във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, и хидрометеорологичните обсерватории в страната, организира на 23 март Ден на отворените врати. Предвидени са разнообразни тематични инициативи. В София НИМХ подготвя прожекция на филм в зала “Акад. Спас Вацов”, посещение на метеорологичен парк и други презентационни формати. Посетителите могат да дойдат в София, на бул. “Цариградско шосе” 66, за да научат как работи хидрометеорологичната служба в България, да се запознаят с изследванията на метеоролози, хидролози и агрометеоролози, представени в постерна сесия на докторанти и постдокторанти, да дискутират със специалисти, да обменят опит и мнения по въпроси, свързани с времето, климата и водата.