EnteR Наука

На 7 март в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще представи книгата си „Гид на любителя астроном 2024“

На 7 март в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще представи книгата си „Гид на любителя астроном 2024“

На 7 март не пропускайте Кръжока по астрономия, където ще разберете повече за най-интересните астрономически явления, които ще наблюдаваме тази година. Астрофизикът Пенчо Маркишки ще представи книгата си „Гид на любителя астроном 2024“. За това не пропускайте лекцията този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет и както винаги входът за Кръжока по астрономия е безплатен.

„Гид на любителя астроном 2024“ съдържа информация за предстоящите през тази година по-забележителни астрономически явления, като се обръща специално внимание на условията за тяхното наблюдение от България.

Във втората част на новото издание читателят ще открие две статии, в които детайлно са обяснени сложните движения на нашият естествен спътник – Луната. В тях се обсъждат на популярен език въпроси като колко вида са лунните месеци и какво определя тяхната продължителност, защо се случват слънчевите и лунните затъмнения, какво представляват сароските и Метоновите цикли, и др. В допълнение книжката съдържа и няколко статии, посветени на археоастрономията, в които се коментират често изказвани хипотези относно немалко на брой археологически обекти.

Новото издание, както и предходните пет, са достъпни в pdf-формат на сайта на катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ.

Интересът на Пенчо Маркишки към астрономията датира от ранните му ученически години и през 1985 г. става повод да започне да практикува фотография и астрофотография. Неговата първа професия „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ му помага в конструирането на оптични прибори и така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Пенчо Маркишки е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрофотографията и астрономията. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. По-късно постъпва на работа и в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  • 07 март 2024 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • ПРЕДСТОЯЩИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ И СЪБИТИЯ
  • Представяне на книгата „ГИД НА ЛЮБИТЕЛЯ АСТРОНОМ 2024“
  • Пенчо Маркишки
  • катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ;
  • Институт по астрономия с НАО, БАН;

На 7 март в Кръжока по астрономия Пенчо Маркишки ще представи книгата си „Гид на любителя астроном 2024“